Homepage Blogs 5 belangrijke trends in de financiële sector in 2022

5 belangrijke trends in de financiële sector in 2022

Calco
|
3 minuten
Bij werken in een vakgebied waarin de ontwikkelingen momenteel in sneltreinvaart plaatsvinden, denken de meeste mensen niet aan Finance. En dat is een misvatting. Juist de financiële sector is volop in beweging. Het uitbreken van de coronacrisis heeft dit alleen maar vergroot. Ook als je nog geen financiële achtergrond hebt, zijn er mogelijkheden om een overstap te maken naar een baan in Finance.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Check dan het Finance & Control traineeship van Calco of de specialisering richting financial data analist.

Besloten om aan de slag te gaan in de Finance? Dan zou jij in 2022 zomaar werkinhoudelijk met één van deze 5 belangrijke trends te maken kunnen krijgen:

De gevolgen van de coronacrisis

Tijdens de start van de coronacrisis ontstond er grote onzekerheid binnen bedrijven en bij particulieren. Niemand wist wat er verwacht kon worden. Er volgde een korte, hevige dip met internationale economische krimp tot gevolg. Maar wat ook niemand zag aankomen: het economisch herstel ging veel sneller dan verwacht. Aandelenkoersen gaan weer omhoog en rentes zijn aanhoudend historisch laag. De lage rentes werken het beleggen verder in de hand. Klinkt goed zou je zeggen. Maar is het dan ineens allemaal rozengeur en maneschijn? Niet echt, want aan de andere kant stijgt de inflatie fors en nemen de risico’s die worden aangegaan toe. Denk aan kredietgroei, een laag rendement op beleggingen en overwaardering van bijvoorbeeld vastgoed. Allerlei elementen die de financiële stabiliteit kunnen schaden.

Constant stijgende huizenprijzen


Huurwoningen zijn lastig te krijgen, de prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit en de hoeveelheid beschikbare woningen is kleiner dan de vraag. Het aantal woningen dat wordt bijgebouwd is niet voldoende om de ‘gap’ te overbruggen. Starters komen bovendien moeilijk in aanmerking voor een koopwoning door de hoge prijzen en de strenge eisen die worden gesteld aan hun financiële situatie.

Data en digitalisering


Finance en IT integreren steeds meer met elkaar in een vakgebied op het snijvlak van beide disciplines: Fintech. Waarbij enorme hoeveelheden data de kern van veel bedrijfsprocessen vormen. Omdat op basis van financiële data analyses belangrijke strategische bedrijfsbeslissingen worden gemaakt, is het goed vormgeven, begrijpen en analyseren van de data van essentieel belang. Daarnaast hebben het borgen van een hoge datakwaliteit, het zorgvuldig omgaan met deze – vaak privacygevoelige – data en de beveiliging en bescherming van data tegen cybercriminelen de laatste jaren voor een enorme groei aan nieuwe functies gezorgd.

Crypto


Crypto, ofwel digitaal geld, heeft ook een enorme vlucht genomen. Dit digitale geld, wordt veelal op een decentrale manier tussen verschillende gebruikers verstuurd of uitgewisseld. Het idee erachter was de macht van het geld terug bij ‘het volk’ te leggen. Zo zijn zij zelf verantwoordelijk voor het veiligstellen van hun kapitaal. Beleggen in crypto assets is razend populair. Maar ook risicovol omdat de waarde kan fluctueren. Genoeg reden om het beter in de gaten te gaan houden; Europese regelgeving rondom crypto is in de maak.

Verduurzaming


Internationaal afgesproken klimaatdoelstellingen hebben een groot effect op de speelruimte in bepaalde sectoren. Denk bijvoorbeeld aan landbouw of woningbouw. Om de CO2 uitstoot te verkleinen, kunnen bepaalde activiteiten op minder grote schaal plaatsvinden hetgeen de welvaart nadelig kan beïnvloeden. Aan de financiële sector de schone taak om hier rekening mee te houden in hun assets, financieringsmodellen en verslaglegging. Financiële ondernemingen spelen daardoor een zeer belangrijke rol in de duurzaamheidstransitie.

Wil je meer weten over een overstap naar Finance en wat jouw carrièremogelijkheden hierin zijn? Neem contact op met één van onze recruiters of bekijk onze traineeship vacature.

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!