Vooruitblik op de Wet DBA
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op de Wet DBA (Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Wat betekent dit concreet en wat zijn de gevolgen voor jouw IT-team? En is nu het moment om in actie te komen? Deze vragen zijn relevant als je zelfstandige IT-professionals in je team hebt en je je voorbereidt op de toekomst.
Onzekerheid en kansen door de Wet DBA
De Wet DBA is in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te verduidelijken. Toch roept de wet veel vragen op door zijn complexiteit, wat leidt tot onzekerheid bij zowel IT-professionals als opdrachtgevers. De balans tussen zelfstandigheid en een dienstverband blijft een grijs gebied, en verkeerde inschattingen kunnen leiden tot naheffingen en boetes. Dit vraagt om een strategische heroverweging van je IT-populatie, vooral nu de handhaving dichterbij komt.
Deta-vast als strategische keuze
Een aantrekkelijke oplossing om de risico’s van schijnzelfstandigheid te vermijden, is de deta-vast constructie. Hierbij worden professionals eerst ingezet via een extern bureau en daarna overgenomen door de opdrachtgever. Calco trainees maken onderdeel uit van zo’n deta-vast constructie. Voor jouw organisatie betekent dit dat de Wet DBA geen impact heeft op de inzet van deze trainees. In 95% van de gevallen groeien zij zelfs uit tot volwaardig eigen personeel.
Veel organisaties kiezen er nu al voor om een Calco trainee naast een ZZP’er te plaatsen. De trainees leren snel door intensieve kennisuitwisseling, wat hen in korte tijd transformeert tot waardevolle IT-professionals die zelfstandig kunnen opereren.
"Mijn team bestaat uit seniors, mediors, specialisten én Calco trainees. Door hun betrokkenheid en snelle leercurve hebben we een gemêleerd team en minder afhankelijkheid van ZZP’ers”
Verder kijken dan deta-vast: Meer oplossingen
Naast deta-vast zijn er nog meer mogelijkheden om je team flexibel en compliant te houden. We zetten ze op een rij:
- Modelovereenkomsten: Door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten bieden duidelijkheid over de arbeidsrelatie, mits de praktijk aansluit bij de afspraken.
- Strikte contractuele afspraken: Duidelijke contracten waarin onder andere expliciet staat dat er sprake is van een opdracht en geen dienstverband. Drie criteria spelen hier een hoofdrol in
1. Werkinhoudelijke aansturing van de werkgever
2. het werk of de werknemer is organisatorisch ingebed in de organisatie van de werkgever
3. Werken voor eigen rekening en risico.
Hoe deze drie criteria precies samenwerken kun je nalezen op de website van de belastingdienst. Uiteraard is belangrijk om er voor te zorgen dat de afspraken uit het contract ook in de praktijk worden nageleefd. - Gebruik van intermediairs of brokers: Het inschakelen van intermediairs vermindert het risico voor de opdrachtgever, omdat zij de verantwoordelijkheid dragen voor het contractbeheer en daarmee een correcte arbeidsrelatie. Dit vermindert de risico’s voor de opdrachtgever.
- Inzet van payrolling: Payrollconstructies kunnen worden ingezet, waarbij de zelfstandige formeel in dienst treedt bij een payrollorganisaite, dat vervolgens de IT-professional uitleent aan de opdrachtgever. Dit vermindert het risico voor de opdrachtgever, omdat het payrollbedrijf de juridische werkgever wordt.
- Hybride inhuurmodellen: Combineer vaste medewerkers met zelfstandigen voor specifieke projecten. Dit model helpt om zelfstandigen in een duidelijke projectrol te plaatsen.
- Flexibele schil met detachering en freelancers: Creëer een dynamische schil van vaste medewerkers, gedetacheerden en freelancers om je organisatie flexibel en adaptief te houden, zonder de risico’s van schijnzelfstandigheid.
Deze strategieën helpen je om wendbaar te blijven, risico’s te beperken en je team klaar te stomen voor de toekomst van IT.
Voor meer informatie kijk op belastingdienst.nl of neem contact op met ons team en vraag naar de mogelijkheden.