• Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond
  • Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond

Euler Hermes x Calco

Interview met Tim Geraerdts, IT Manager bij Euler Hermes, waarin hij zijn ervaringen deelt over de samenwerking met Calco.

Je bent zelf jouw IT carrière gestart bij Calco als MasterClass professional. Hoe ging dit?

“Klopt, dat is ondertussen bijna 9 jaar geleden. Van oorsprong ben ik Milieuwetenschapper. Ik ben afgestudeerd in 2010, rond de vorige economische crisis. Het milieu was een redelijk opkomend werkveld, maar als het economisch niet zo goed gaat, zijn de kleinere werkvelden vaak kind van de rekening. Ik ben verder gaan kijken en besefte mij dat ik modelleren heel leuk vond tijdens mijn opleiding. Zo kwam ik bij meer technische functies terecht. Ik heb op een gegeven moment maar gewoon de stoute schoenen aangetrokken en gekeken of er een match was met Calco. Ik schreef een brief, kwam op intake en liep op diezelfde dag met een contract de deur uit.”

Was Euler Hermes direct de eerste plek waar jij als trainee op inzet ging?

“Ja, na de interne opleidingsperiode startte ik bij Euler en 8,5 jaar later zit ik er nog steeds. Ik begon bij de Pluriform Helpdesk, waar je vooral applicatiebeheer doet. Aan het einde van mijn traineeship volgde ik mijn toenmalige teamleider op en begon ik met de aansturing van een team. Vijf jaar later maakte ik de volgende stap door wederom mijn baas op te volgen. Nu ben ik inmiddels twee jaar manager van de beheerders, de ontwikkelaars en het technisch beheer. Eén team wordt in z’n geheel door Calco‘ers ingevuld. We hebben zowel Calco trainees als IT professionals bij Euler Hermes, waardoor dit mogelijk is.”

Trainees van Calco hebben een minder uitgebreide IT achtergrond dan andere collega’s op de afdeling. Merk je hier veel van?

“In het begin uiteraard wel, maar dat heeft ook te maken met de techniek waaruit onze applicatie is opgebouwd. Het volgt niet echt een standaard scripttaal; het heeft echt een eigen logica. Dit betekent dat zij bij Euler nog flink getraind worden. Vanzelfsprekend kost dit in het begin wat tijd. Anderzijds merk ik dat junioren vanuit Calco zich over het algemeen snel kunnen aanpassen. Ook pakken zij snel uitdagingen aan. Een gevolg is dat het verschil heel snel vervaagt. Vanuit klanten krijgen wij weleens de opmerking: “Oh, is dat een externe? Ik dacht dat hij/zij al jaren bij Euler Hermes zat.” De collega’s van Calco zijn aardig snel geïntegreerd, dus het valt niet zo op.”

Hoe ervaar jij de samenwerking met Calco, gezien jouw positie als Calco medewerker én manager bij Euler Hermes?

“Ja, het is belangrijk daar een voorzichtige balans in te bewaren. Vanuit mijn manager, een interne collega van Euler, krijg ik de ondersteuning dat hij het financiële gedeelte oppakt met Calco. Ik houd gesprekken met Calco over mijn eigen functie en ik heb gesprekken met Calco waarin ik de pet als opdrachtgever op heb. We hebben inmiddels een manier gevonden die goed werkt.”

Merk je specifieke gelijkenissen in de leercurve van Calco trainees?

“Ja, en nu hangt dit ook samen met de skills die we op het moment vragen. Zoeken we iemand voor het beheerteam, dan willen we dat iemand beschikt over beheer skills. Dit gaat om het analyseren van incidenten, de code ingaan en een aanpassing kunnen maken. Dit vraagt een breed palet aan vaardigheden, wat best pittig is voor een trainee. Maar je merkt wel dat bij de mensen die we aannemen, het dienstverband een succes wordt. Er zit een rode draad in de stevige analytische vaardigheden. Als ze vervolgens de code goed in kunnen duiken en de resultaten kunnen communiceren, is het plaatje compleet. We hebben wel een paar ‘complete Calco plaatjes’ rondlopen.”

En kijkend naar de soft skills van Calco medewerkers?

“Het zijn redelijk assertieve mensen over het algemeen. Ze zijn niet op hun mondje gevallen en stappen op mensen af als zij iets nodig hebben. Door de vragen die zij stellen, word ik ook uitgedaagd. Het dwingt je om met een kritische blik naar processen te kijken zodat dit geoptimaliseerd blijft. Dat is ook een van de leukere dingen aan het opleiden van trainees. Ik zie het dan ook als voordeel dat de Calco trainees een andere studieachtergrond hebben. Wanneer je iemand aanneemt met bijvoorbeeld een Informatica achtergrond, hebben zij bepaalde technieken en processen geleerd vanuit de studie. Bij trainees met een andere achtergrond, wordt er vanuit een heel ander perspectief naar iets gekeken. Vaak werken de processen uit de boeken juist, maar soms moet je tot de conclusie komen dat het op een andere manier beter kan. Ik merk wel dat medewerkers vanuit Calco snel initiatief nemen en dat is prettig.”

Wat is een voordeel van de samenwerking met Calco?

“Calco heeft een hoge reactiesnelheid en kan snel schakelen. Als ik bel dat we over twee weken iemand nodig hebben, kan er in de meeste gevallen daadwerkelijk iemand binnen die tijd starten. Dat is prettig schakelen. Daar komt natuurlijk ook bij dat je een bepaalde formule hebt die werkt en goed bevalt. Calco komt al jaren bij Euler Hermes over de vloer. Er wordt helder gecommuniceerd over hoe de samenwerking gaat, wat we van elkaar nodig hebben en hoe we elkaar het beste kunnen ondersteunen.”

Heb je een voorbeeld van een mooie case met betrekking tot (een) Calco medewerker(s)?

“Een paar jaar geleden hadden we een project dat flink onder druk stond en aan alle kanten vertraging opliep. Toen hebben we Calco gevraagd om op kort termijn een aantal professionals aan te leveren om op tijdelijke basis het project goed af te ronden. Inmiddels zijn we vijf jaar verder; het project is op tijd opgeleverd en alles is goed uitgevoerd. Ik vind het dan mooi dat dit project gered is door een aantal mensen die als het ware bij elkaar gezet zijn en een probleem in korte tijd moesten oplossen. De een heeft zijn steentje bijgedragen door ontwikkeling, de ander door testen, weer een ander keek meer vanuit een beheerperspectief. De flexibiliteit en het snelle schakelen leverde op korte termijn een grote bijdrage aan Euler Hermes. Overigens zijn een paar professionals uit dit project blijven hangen en bekleden nu met veel plezier andere opdrachten en functies.”