• Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond
  • Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond

Nationale-Nederlanden x Calco

Interview met Jacques Arends, DevOps Manager bij Nationale-Nederlanden, waarin hij zijn ervaringen deelt over de samenwerking met Calco.

Hoe ervaar je de samenwerking met Calco in het algemeen?

“Goed. We begrijpen elkaar. Dat begrip maakt dat je altijd oplossingsgericht met elkaar bezig bent. Ik ervaar dat als heel erg positief. Calco helpt altijd goed door op basis van mijn vraag de juiste kandidaten te matchen en mij hiermee werk uit handen te nemen.”

Hoe ervaar je de samenwerking met onze trainees?

“Goed, ik heb geen slechte ervaringen met de ingezette medewerkers. Ik weet zelf welk profiel goed past binnen de organisatie. Als ik iemand voorgesteld krijg van Calco, die past in het functieprofiel, klopt dit vaak met het plaatje waar ik naar op zoek was.

Ik zou hen allen in principe morgen in dienst willen nemen.”

Calco trainees hebben relatief weinig ervaring in de IT wanneer zij starten met hun inzetperiode. Wat waren jouw verwachtingen?

“Ik heb daar een andere visie op. Ik denk dat je mensen dingen kunt leren, maar in de basis niet kunt veranderen. Daarom kijk ik hoe iemand is in zijn primaire fase; hoe reageert hij ergens op en hoe gaat hij ermee om? Als daar een goede match is, dan is de affiniteit met IT van belang, maar daar heeft Calco al goed op geselecteerd. De trainees zijn dynamisch en in staat om te leren en dat is wat ik zoek. Ik ontwikkel liever op de talentkant van mensen dan alleen op de verbeterpunten omdat dit veel effectiever is. Natuurlijk is het goed om de verbeterpunten aan te pakken als deze in de weg zitten, maar ik geloof erin dat het sterk is om te kijken naar aspecten waar iemand goed in is en deze verder te ontwikkelen.

Mensen die bij jullie binnenkomen zijn allemaal flexibel, anders begin je niet aan een omscholingstraject. Dat vind ik een voordeel; de mensen die bij jullie werken hebben een overwogen keuze gemaakt welke kant zij op willen, waardoor zij gemotiveerd zijn voor het vak.”

In het afgelopen jaar, tijdens de coronacrisis, heb je ook trainees aangenomen. Hoe heb je het onboarding proces van de trainees ervaren vanuit huis?

“Ik denk dat het heel prima is. Voor de camera kun je moeilijker iemand anders spelen. Bij een intakegesprek op kantoor wordt een kandidaat nog een beetje verward door de situatie eromheen. Maar in een 1-op-1 gesprek kun je iemand echt aan het randje brengen en kijken hoe hij reageert. Dit bevalt mij in een digitaal gesprek best goed. Je kunt mensen uit hun balans krijgen, waardoor je iemand goed test. Dit ervaar ik toch als lastiger tijdens een fysiek gesprek.

Wel is het jammer om iemand niet de hand te kunnen schudden bijvoorbeeld. Dat zijn tenslotte ook signalen die je tijdens een digitaal gesprek mist.

Ook het online inwerkproces heb ik als positief ervaren. We gaven begeleiding via een buddysysteem. Soms gaf ik die begeleiding en soms een andere collega. Dit werkte in praktijk soepel.”

Welke dingen zouden Calco trainees goed kunnen vanuit huis?

“Ik denk dat zij zichzelf makkelijker digitaal presenteren omdat zij op hun gemak zijn in eigen omgeving.”

Zie je dat de trainees zich ontwikkelen tijdens hun inzetperiode? En hoe ziet die ontwikkeling eruit?

“Ja, absoluut! Allemaal een andere kant op. De één heeft wat meer een duwtje nodig en de ander gaat vanzelf, maar iedereen maakt stappen. Alle trainees zijn nieuwsgierig en leergierig en zij willen zichzelf graag ontwikkelen.”

Wat zie jij als een voordeel van de samenwerking met Calco?

“Ik heb bijna geen werk aan het zoeken van mensen. Ik krijg diverse goede kandidaten aangeboden die op basis van jullie ideeën al passen bij ons bedrijf. Vervolgens kies ik zelf de persoon waar ik de beste klik mee heb. Er komt altijd wel iemand uit die in onze ogen geschikt is en in praktijk blijkt dat ook. Het neemt heel veel werk uit handen.

Ik heb ook met partijen gewerkt die de harde IT’ers aanbieden. Dat gaat wat moeizamer want met die personen heb ik een andere dynamiek. De mensen van Calco zijn daarentegen proactief, flexibel en dynamisch. Dat is heel prettig.”

Je hebt inmiddels best wat Calco trainees op de afdeling rondlopen. Zou je in het vervolg weer voor Calco kiezen?


“Ja, mocht er ruimte zijn voor een extra IT professional, dan kom ik bij jullie.

Onze cultuur is in transitie en om dit aan te kunnen passen heb ik jonge mensen keihard nodig. Mensen die nieuw zijn op de arbeidsmarkt zijn een stuk flexibeler en denken graag mee met nieuwe ideeën. De hoeveelheid energie die jonge mensen meebrengen is geweldig voor een bedrijf. Dit in combinatie met ervaren medewerkers die de kennis bezitten, geeft een mooie balans op de werkvloer.”

Heb je een voorbeeld van een succesverhaal of case van een Calco trainee?

“Kijkend naar resultaten vind ik het lastig om hier een uitspraak over te doen want je bent een team en samen behaal je successen.

Bij trainee X vind ik het mooi om te zien dat zij nieuwsgierig is en dingen uitprobeert. Ik heb twee dingen gezien in haar ontwikkeling: 1) ze verliest de schroom en durft eerder haar hand op te steken. 2) ze heeft gevonden wat zij zoekt en wordt heel enthousiast van haar vak. Dat vind ik de mooiste succesverhalen. Maar kleine dingen zijn ook mooi om te zien. Zo zie je dat trainee Y super enthousiast is omdat hij mocht beginnen en elke dag straalt van geluk omdat hij in de IT werkt. Als trainees tevreden zijn, uit dit zich ook in het werk en halen wij er allemaal voordeel uit.”