Homepage Blogs 5 redenen om een carrière in de IT wél te overwegen

5 redenen om een carrière in de IT wél te overwegen

Anne
|
3 minuten
Anne is een oud Calco trainee. Ze heeft Communicatiewetenschap gestudeerd en is ingezet geweest als Functioneel Beheerder.

Regelmatig kom ik ze tegen; vrienden, kennissen, teamgenoten die hard op zoek zijn naar een baan. Ze zijn lekker breed opgeleid, maar kunnen daardoor niet precies genoeg aangeven waarom ze geschikt zijn voor een functie. Ook toen ik net uit de schoolbanken kwam als communicatiewetenschapper leek het logisch om een communicatiefunctie te zoeken. Op iedere brief die ik stuurde kreeg ik al snel het beleefde antwoord: “Leuk dat je solliciteert, maar er zijn nog 100 andere sollicitanten met een preciezer profiel (of meer ervaring).

Succes met je zoektocht”. Een tijdje keek ik niet verder dan mijn neus lang was, tot ik op een carrièrebeurs een Calco’er sprak. Ik zei hem dat IT heus niks voor mij was, waarop hij zei: “Waarom niet?” En zo is het balletje gaan rollen. Als ik nu enthousiast over mijn werk spreek met mensen, hoor ik het vaker, dat ‘IT niks voor mij’ is. En dan begin ik mijn riedeltje, over hoe leuk en divers het is, hoe je er je analytische ei kwijt kunt en dat het zo gezellig is. Maar, dat ga ik niet blijven doen. Vanaf nu zal ik ze verwijzen naar het volgende lijstje.


1. IT is niet eng


Zelf zag ik IT altijd als iets technisch, wat ik nooit zou begrijpen en waar ik vooral niet te dicht bij in de buurt wilde of durfde te komen. Nu ik er al even in zit, zie ik dat IT een vakgebied is als alle anderen, net zo divers (zie volgende punt) en eigenlijk heel toegankelijk.


2. IT is veelzijdig en divers


Zoals je in de communicatie/juridische/financiële branche alle kanten op kunt, zijn de mogelijkheden binnen de IT ook eindeloos. Er is behoefte aan diehard programmeurs, maar net zo goed aan mensen die IT-oplossingen aan de business uit kunnen leggen. IT-projectleiders moeten niet alleen kunnen begrijpen wat nieuwe functionaliteit van een applicatie doet, maar ook hoe ze zo goed mogelijk mensen mee kunnen krijgen in de verandering.


3. IT is niet supermoeilijk


Sterker nog, met de techniek en logica die in de IT worden gebruikt zijn wij twintigers opgegroeid. Natuurlijk is het soms complex en ingewikkeld, maar nergens leer je beter van dan met uitproberen en het gewoon te doen. Dat probeer ik in ieder geval te doen, en tot nu toe lukt het aardig.


4. IT biedt kansen


Waar er in andere sectoren mensen hun baan verliezen en er honderden sollicitatiebrieven per vacature binnenkomen, wordt de behoefte aan bekwame IT’ers alleen maar groter. Ook groeit het besef bij bedrijven dat om hun eigen vraag te vervullen, ze zelf een stuk opleiding en ‘learning on the job’ moeten gaan organiseren.


5. IT'ers zijn leuk!


Zie punt 2. Natuurlijk lopen er echte nerds rond, maar net zo goed snelle projectmanagers, lieve moeder gans-types en gezellige Bourgondiërs. Bovendien zijn er velen die het leuk vinden dat je IT een kans geeft en je willen helpen alles te begrijpen en verder te komen.

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!