Homepage Blogs Alles wat je moet weten over een Finance traineeship

Alles wat je moet weten over een Finance traineeship

Calco
|
6 minuten

Ben je analytisch sterk en zie jij geen detail over het hoofd? Hou je van complexe zaken en zet je je tanden graag in mooie, cijfermatige uitdagingen? Word je blij van spreadsheets, structuur en nauwkeurig werken? Dan zou een baan in finance jou zomaar op het lijf geschreven kunnen zijn… Misschien had je deze passie voor finance nog niet ontdekt in je tienerjaren en heb je een heel andere studie gedaan. En het zou zomaar kunnen dat je er tijdens die studie, of je baan, achter bent gekomen dat je veel blijer wordt van finance gerelateerde taken dan van je andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan analytisch werken, checken of alles klopt, je bezighouden met cijfers of risico’s. Een switch naar finance kan dan zeker uitkomst bieden. In dit blog leggen we je uit wat een carrière binnen de finance inhoudt en hoe je je zo snel en goed mogelijk kan omscholen.

Menu


Een carrière in finance: alleen maar boekhouden? No way!


Waar je vroeger bij een carrière in finance misschien dacht aan boekhouden, de administratie bijhouden of accounting, is finance inmiddels een stuk breder geworden. Uiteraard zijn dit nog steeds beroepen die veel voorkomen, maar door de grote vlucht die de ontwikkelingen binnen de finance sector hebben genomen, de belangrijkere rol die IT is gaan spelen en de groei van de fintech sector, zijn er veel meer rollen bijgekomen, die ook zeer de moeite waard zijn.


De finance sector: van betaalapps naar financiële zorgapps tot de nieuwste fintech innovaties.


Als je bij finance denkt aan geld, hypotheken, verzekeringen en pensioenen, dan zit je in de goede richting, maar mag je nog breder denken. Als je op een finance afdeling werkt, dan houd je je o.a. bezig met (de inkomende en uitgaande) geldstromen. Nog steeds vrij breed, zul je denken. Klopt. Er is zoveel mogelijk! Doordat de technologie zich razendsnel ontwikkelt, ontwikkelen bedrijven mee. Zo moeten ze persoonsgegevens goed bewaken en hier verregaande maatregelen voor nemen. Verder komen er continu toffe en innovatieve technieken bij in de finance sector. Denk bijvoorbeeld aan het gemak dat betaalapps en online betaalverzoeken ons de laatste jaren hebben opgeleverd. Of denk aan financiële zorgapps die helpen bij het inzichtelijk maken van iemands financiële situatie, zodat mensen zelf, of met behulp van hulpverleners, zo snel mogelijk uit de schuldsanering kunnen komen. Er is steeds meer mogelijk in de finance sector, dus je kan je blijven ontwikkelen en hoeft je geen moment te vervelen!Welke skills heb je nodig voor een mooie finance carrière?


We noemden bovenaan dit blog al een aantal vaardigheden die jou goed van pas kunnen komen wanneer je aan de slag wilt binnen de finance. Het ligt echter net aan de rol die je gaat bekleden, welke skills het meest belangrijk zijn. Voor sommige rollen moet jouw cijfermatig inzicht next level zijn, voor andere rollen is vooral je nauwkeurigheid belangrijk. Overkoepelend zijn er echter wel een aantal skills aan te wijzen die, in welke hoek van de finance sector je ook belandt, wel héél handig zijn. Ben je benieuwd? Daar gaan we:

1. Analytische vaardigheden


Dit is misschien ietwat een inkopper, maar daarom niet minder waar: als finance professional moeten je analytische skills on point zijn. Zeker door de invloed van de digitale technologie binnen de finance, zijn analytische vaardigheden steeds belangrijker geworden. Het stellen van de juiste vragen, het interpreteren van de antwoorden die de technologie geeft en daaruit de juiste conclusies kunnen trekken, zijn belangrijkere skills dan ooit. Ook het kunnen analyseren van verschillende scenario’s en lateraal kunnen denken, waarbij je een onderwerp vanuit meerdere kanten bekijkt en met creatieve oplossingen komt, geven je een streepje voor.

2. Communicatieve vaardigheden

Helder kunnen communiceren wordt eigenlijk in elke sector gewaardeerd, en ook binnen de finance wordt het op prijs gesteld wanneer je je duidelijk uit kunt drukken. Zo is het een pré als je complexe financiële processen op een simpele manier kan uitleggen. Omdat finance steeds minder een kwestie is van traditioneel boekhouden en steeds verder verankerd is in de bedrijfsstrategie, moeten finance professionals steeds meer samenwerken met het bedrijf als geheel. Daardoor wordt het duidelijk kunnen uitleggen van finance processen, maar ook het mee kunnen krijgen van andere afdelingen, steeds belangrijker.

3. Affiniteit met digitale tools

De grote focus op digitalisering en het automatiseren van zaken, maakt dat finance professionals met IT skills en/of affiniteit met digitale tools extra gewaardeerd worden. Wanneer je kennis en vaardigheden hebt op het gebied van voorspellende analyses, automatisering van crediteurenadministratie en bijvoorbeeld van SAP-boekhoudsoftware of Oracle, dan maakt dit je een erg aantrekkelijke werknemer. De combinatie van IT en finance zul je dus steeds vaker tegenkomen. Extra leuk dus dat we bij Calco expertise hebben op beiden vlakken, en je bij ons zowel een finance als een IT traineeship kan doen. Daarbij komen steeds meer trainees via Calco terecht in een functie op het snijvlak van finance en IT. Ook richting dit soort rollen kunnen wij je goed begeleiden en helpen we je voordat je gaat starten bij een externe opdrachtgever bij je voorbereiding.


Welke rollen en richtingen bestaan er binnen de finance?


Er bestaan steeds meer verschillende rollen binnen de finance, die grofweg verdeeld kunnen worden in drie richtingen. Hieronder vertellen we je er meer over.


Fintech

Deze richting is interessant als je jouw finance affiniteit wilt combineren met aspecten vanuit IT. Fintech is ontstaan door de vele innovaties in de financiële sector, denk aan digitalisering, robotisering en de rol van data analytics. Binnen fintech vallen verschillende functies. Zoals financial engineer of modeller waarbij je financiële problemen oplost via statistiek, economie en toegepaste wiskunde. Liever aan de slag met data? Word data- of informatieanalist en focus je op het analyseren van data.

Finance & Control

Deze richting is voor jou interessant wanneer je graag in een financiële functie aan de slag gaat. Binnen het werkveld van finance & control richt je je op het gezond houden van de gehele financiële huishouding van een organisatie. Afhankelijk per functie, zijn de belangrijkste werkzaamheden het overzichtelijk maken van financiële gegevens, bevindingen presenteren en advies geven aan het managementteam over de financiële bedrijfsvoering. Rollen waar je in terecht kunt komen zijn accountant, financial controller of business controller.

Compliance

Compliance is een juridische richting binnen de financiële sector. Met compliance wordt aangeduid dat een persoon of organisatie werkt in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving en dus streeft naar een veilige en betrouwbare manier van werken. Het doel is om witwassen, fraude en terrorismefinanciering te voorkomen en daarmee de bijbehorende schade en risico's te beperken. Functies waar je in terecht kunt komen zijn CDD/KYC analist of AML medewerker.


Finance traineeship bij Calco


Bij Calco zijn we ervan overtuigd dat mensen zonder finance ervaring tóch het verschil kunnen maken binnen de finance-afdeling van een bedrijf. Wij geloven dat al jouw eerdere ervaringen voor een frisse blik in het vakgebied kunnen zorgen. Dat dit werkt is al keer op keer gebleken, bij de 3000 trainees die we eerder hebben opgeleid en begeleid naar een carrière binnen de IT of Finance.

En hoe zit het met de kennis die je nog niet hebt? Daar helpen wij je bij! We leiden je eerst twee maanden op in ons opleidingscentrum in Amsterdam. Hier zorgen we ervoor dat je de basics binnen de finance snel in de vingers krijgt. Ook begeleiden we je op soft skill en persoonlijk vlak en zorgen we ervoor dat je terechtkomt bij een top 200 bedrijf in Nederland. Hier kan je vervolgens twee jaar lang je nieuw opgedane kennis toepassen in de praktijk, en uiteraard leer je hier nog heel veel bij. In de periode dat je bent ingezet bij een bedrijf, komt jouw persoonlijke coach (fieldmanager) maandelijks langs om te sparren en om jouw vragen te beantwoorden. Je kunt jezelf verder blijven ontwikkelen via ons opleidingscentrum en je ambities realiseren.

Verschijnt er spontaan een glimlach op je gezicht bij het lezen van dit blog? Mooi! Dan willen we je graag leren kennen! Jij ons ook? Dat kan door naar een van onze events te komen, of door direct te solliciteren op het Finance traineeship. Zien we je snel?


Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!