Homepage Blogs Als vrouw je mannetje staan

Als vrouw je mannetje staan

Florien Mulder
|
2 minuten
“Maar IT is toch meer voor mannen?” Dit is een vraag die ik nog regelmatig krijg. Ja, het klopt dat de IT een mannenwereld is, maar dan is het toch tijd om daar verandering in te brengen? We leven immers in anno 2022!

Van een vrouwenwereld naar een mannenwereld


Voordat ik bij Calco begon, heb ik Toegepaste Psychologie gestudeerd. In tegenstelling tot de IT, wat voornamelijk bestaat uit mannen, werd deze studie gedomineerd door vrouwen. De verschillen tussen deze twee werelden werd al snel duidelijk. Waar de verhalen eerst over kleding, make-up en recepten gingen, gaat het nu over auto’s, klussen en wielrennen. Maar ja, wat verwacht je dan ook als je eerst met alleen maar vrouwen samenwerkt en je nu de enige vrouw bent in een team van acht mannen. Vind ik het vervelend? Nee totaal niet! Ik leer juist allemaal nieuwe dingen van ze en zij hopelijk ook van mij 😉.

Is werken met mannen leuk?


Regelmatig krijg ik de vraag: “Vind je het wel leuk om met alleen maar mannen te werken?” En ja! Met mannen werken is leuk. Sterker nog… Ik kan mij bijna niet meer voorstellen dat ik met alleen maar vrouwen zou moeten werken. Waar vrouwen soms indirect kunnen zijn, zijn mannen recht voor hun raap en zeggen zij waar het op staat. Naar mijn mening kunnen wij vrouwen nog wel wat van deze manier van communiceren leren. Iets leren is immers altijd leuk. Dit geldt overigens evengoed voor mannen, dus het delen van een lekker recept op een afdeling met alleen maar mannen, kan zeker geen kwaad. Wedden dat je een paar weken later tussen neus en lippen door hoort dat het inderdaad een goed recept was?

Google Translate, maar dan anders...


Binnen mijn rol als functioneel applicatiebeheerder ben ik de schakel tussen de business en de IT. Dit houdt in dat ik veel contact heb met collega's van verschillende afdelingen. Het is mij opgevallen dat er aan de businesskant voornamelijk vrouwen werken en aan de IT kant voornamelijk mannen. Door in deze sleutelpositie te zitten, moet ik in staat zijn om de verbindingen te leggen. Als ik iets vanuit de business moet communiceren naar de mannen aan de IT kant, dan maak ik onbewust een vertaalslag. Eigenlijk een soort Google translate, maar dan anders.

Als je dacht dat vrouwen veel konden kletsen, dan heb je het mis. Neem maar van mij aan, mannen kunnen het net zo goed over koetjes en kalfjes hebben en praten je de oren van het hoofd. Zoals mijn (mannelijke) collega altijd zegt: ‘It’s just work’. Dus dames laat jezelf niet uit het veld slaan, want wij, vrouwen, kunnen hartstikke goed ons mannetje staan in een mannenwereld.

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!