• Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond
  • Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond

Beginnen in de IT als jonge, vrouwelijke backend developer

Ragna Gerretsen
3 minuten

Ik ben een van de weinige vrouwelijke - en waarschijnlijk de jongste - developers op mijn afdeling bij het bedrijf waar ik ben ingezet. De mannelijke collega’s met wie ik werk hebben allen een tas vol ervaring in het werkveld. Zelf heb ik slechts een jaar geleden de keuze gemaakt om een switch te maken naar de IT. Halsoverkop werd ik verliefd op Backend development! Ik had praktisch geen ervaring, maar via Calco kon ik terecht bij een grote corporate, namelijk bij Rabobank. Ik kon het bijna niet geloven: ik kreeg een development positie bij een top 200 bedrijf, zonder daadwerkelijk de technische ervaring te hebben. Snel kwam ik erachter dat ik het team wel veel kon brengen, ondanks dat ik nog geen ervaren IT’er was. Inmiddels zit ik al bijna een jaar op inzet bij Rabobank en lijkt het soms onwerkelijk hoeveel ik heb geleerd in korte tijd.

Vanaf het moment dat ik ben gestart, stonden al mijn collega’s klaar om mij te helpen met alles wat ik nodig had. Zij lieten mij gelijk op mijn gemak voelen en vertrouwde mij al heel snel met het oppakken van taken. Door hun hulp, openheid en bereidheid om al mijn vragen te beantwoorden, groeide mijn vermogen snel en leerde ik taken zelfstandig oplossen.

Het overwinnen van de ervaringsbias op basis van tijd

Gezien het feit dat ik een jonge, onervaren vrouwelijke developer ben, had ik verwacht dat ik onderschat zou worden. Want ja, je hoort verhalen dat IT een mannenwereld is met veel ervaren mensen. Gelukkig is daar helemaal geen sprake van en nemen mijn collega's mijn mening en ideeën heel serieus! Zelf ben ik ook van mening dat tijd niet de enige indicatie is van ervaring. Het is ook afhankelijk van de omgeving waar je in leert en je manier van denken. Ik ga elke situatie in met een positief en ijverig-om-te-leren houding, zelf als ik het voorheen spannend vond omdat ik geen idee had hoe ik een bepaalde taak moest uitvoeren. Door deze mindset heb ik ervaren dat ik mijzelf in raptempo heb ontwikkeld. Ook probeer ik altijd zo open mogelijk naar mezelf en mijn collega’s te zijn over mijn eigen vermogen en kennis over het onderwerp in kwestie. Vaak heeft dit ervoor gezorgd dat ik juist taken ging oppakken waar ik nog niks van wist zodat ik mijn kennis en ervaring verder kon ontwikkelen. Mijn collega’s begrepen, en begrijpen dat dit nog steeds een belangrijk aspect is om van alles te leren. Dit heeft mij ontzettend geholpen om te groeien tot de developer die ik nu ben!

Omgaan met de online omgeving met developer collega's

Sommige mensen zeggen dat developers over het algemeen anti-sociaal zijn. Uit ervaring kan ik je vertellen dat, dat niet het geval is! Op de (digitale) werkvloer is iedereen enthousiast en iedereen staat ervoor open een ander te helpen.
Nu ben ik zelf een sociaal persoon en heb ik graag mensen om mij heen.

Toen ik voorstelde om samen wat meer sociale activiteiten te doen, stemde iedereen in! Sinds een paar maanden wandelen we één keer per week een rondje in de pauze en praten we zo weinig mogelijk over werk 😉. Verder is iedereen altijd ontzettend open en delen we graag grappige verhalen met elkaar. Al met al kan ik zeggen dat ik superblij ben met de gemaakte match door Calco, mijn team bij Rabobank en de mogelijkheden die ik daar krijg om mijzelf meer te ontwikkelen!