Homepage Blogs Can you do it?

Can you do it?

Maurice Apeldoorn
|
2 minuten
IT is impossible

Programmeren, cyber security en AI… Zomaar een greep uit de talloze technische werkgebieden binnen de IT. Wanneer je IT vacatures tegenkomt, is de kans groot dat er gevraagd wordt naar ervaring binnen een van deze, of een ander technisch aandachtsgebied waar je niet voor gestudeerd hebt. Het is dus verleidelijk om te denken dat jij de switch naar IT niet kan maken, hoe graag je dit ook zou willen. Want hoe ga je ooit aan een baan in de IT komen zonder relevante ervaring?

Onnodige zorgen


Ik zat precies met deze zorgen. Ik ging namelijk bijna beginnen met het IT traineeship van Calco maar had naast een cursusje Informatica op de middelbare school geen ervaring met IT, laat staan met programmeren. Toch werd er van mij verwacht dat ik binnen 2 maanden bij een corporate zou starten en fulltime zou meedraaien op een IT afdeling. Onmogelijk dacht ik. Nu, iets meer dan een jaar later, kijk ik hier met een lach op terug. Ik heb geleerd dat iedereen met een goede wil en de bereidheid om uit je comfortzone te treden, de switch naar IT kan maken. Yes, ook jij.


What does IT take


Je hoeft namelijk maar een aantal basisvaardigheden te bezitten om over te kunnen stappen naar de IT. IT als werkgebied is namelijk op te delen in technische en sociale functies. Voor de technische functies moet je over het algemeen in staat zijn logisch (lees wiskundig) te kunnen redeneren en secuur te werken. Voor de sociale functies dien je vooral communicatief te zijn, processen te kunnen doorgronden en verbindend te zijn. Wanneer je een of meerdere van deze kwaliteiten bezit, is het alleen nog een kwestie van een nieuwe werkwijze leren. Dit is waar je goede wil van pas komt!


Met een beetje van jezelf en een beetje van Calco


Daarnaast helpt Calco je om deze basisvaardigheden maximaal te benutten en leren ze je daarnaast ook nieuwe sociale vaardigheden aan. Met deze sociale vaardigheden kan jij namelijk het verschil maken op de (IT) werkvloer. Ze zoeken vervolgens een inzet die past bij jouw vaardigheden en wensen, wat betekent dat de kans erg klein is dat je op een inzet komt binnen een functie waar je niet de kwaliteiten voor hebt. Zo heeft Calco mij geholpen mijn analyserende en communicatieve vaardigheden verder uit te diepen en hier een passende functie voor te vinden. Deze vaardigheden helpen mij namelijk erg in mijn functies als HR systeem specialist en Business Analist (ja, ik heb 2 functies). Zo helpt mijn analyserend vermogen processen te vertalen naar IT oplossingen en het stellen van vragen om de juiste oplossing te kiezen.

Maak je dus geen zorgen: you can do IT.

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!