Homepage Blogs Coaching en begeleiding vanuit Calco

Coaching en begeleiding vanuit Calco

Renske Wierda
|
4 minuten
De juiste coaching en begeleiding krijgen tijdens een traineeship is belangrijk. Wij vroegen Renske (ingezet sinds juni 2019 bij Ahold Delhaize) hoe zij de begeleiding van Calco ervaart. Lees snel verder!

Even voorstellen...


Ik ben Renske Wierda, 34 jaar en woon in Amsterdam. In maart 2019 ben ik bij Calco begonnen met het traineeschip en in juni 2019 ingezet bij Ahold Delhaize. Hier werk ik bij het Cloud Foundation Team van Albert Heijn Technology als Cloud Engineer. Wat wij doen? Wij maken codeblokjes die andere teams kunnen hergebruiken om infrastructuur aan te maken in Azure, de Cloudomgeving van Microsoft. Verder voeren wij verbeteringen door aan het Azure-platform en zijn we veel bezig met automation, zoals het opzetten van automatische code-testjes.

Dat klinkt als een best technische functie!


Ja absoluut! Ik heb bij Calco aangegeven dat ik heel graag specifiek iets met code wilde doen. Ik heb nu dan ook een technische functie die goed bij mij past: lekker veel abstract denken!

En los van de functie, hoe is het om bij Ahold te werken?


Heel leuk! Wat ik zo leuk vind aan het team is dat iedereen super behulpzaam is. Vanaf mijn eerste werkdag wilde iedereen de tijd nemen om mij dingen uit te leggen. Voor wat betreft de inhoud van mijn functie kreeg ik veel vrijheid om te ontdekken wat ik leuk vind. Heel erg fijn om op die manier een plekje te creëren binnen een organisatie. Mijn collega’s zagen mij vanaf het begin direct als volwaardige collega; ik mocht al snel veel taken oppakken en dat was tof! En... We krijgen steeds meer Calco’ers in ons team, dus dat is zeker gezellig. Maandelijks organiseren we een lunch met z’n allen waarin we elkaar beter leren kennen en ervaringen uitwisselen.

Wat vond jij het meest waardevol aan de opleidingsperiode bij Calco?


Voor wat betreft het technische gedeelte vond ik het fijn dat je de basisbeginselen van coderen gestructureerd leert. Hier heb ik aan de beginperiode van mijn inzet ook veel complimenten over gekregen. Maar ook aan de soft skills heb ik veel gehad. Zo was de training over feedback geven aan anderen heel waardevol voor mij. Technieken zoals de sandwich-methode, het betrekken op jezelf en feiten benoemen heb ik vaker toegepast in de praktijk. Verder vond ik de begeleiding tijdens de opleidingsperiode heel fijn. Je krijgt een vaste docent toegewezen waar je eens in de zoveel tijd mee spreekt. In deze gesprekken komen jouw kwaliteiten, maar ook je ontwikkelpunten naar voren waar je mee aan de slag kunt.

Hoe ziet de begeleiding vanuit jouw fieldmanager eruit?


Vanaf het moment dat je op inzet gaat, krijg je maandelijkse gesprekken met je fieldmanager, dit ervaar ik altijd als heel fijn. We bespreken wat ik de afgelopen maand heb gedaan, welke nieuwe dingen ik heb geleerd, waar ik tegenaan ben gelopen en hoe ik daarmee ben omgegaan. Verder is er elk half jaar een evaluatiegesprek met Calco, Ahold en mijzelf waarin we het hebben over groei, verbeterpunten en wat de focuspunten zijn het komende halfjaar. Er wordt dus veel aandacht besteed aan begeleiding en ontwikkeling; heel fijn!

Doordat je voor de maandelijkse gesprekken met je fieldmanager altijd op een rijtje zet wat je hebt gedaan en waar je aan wilt werken, heb je direct een ijkpunt. Ook stelt mijn fieldmanager altijd precies de goede vragen en krijg ik goed advies.

Hoe pas je de opgedane kennis toe in praktijk?


Ik heb verschillend advies opgevolgd van mijn fieldmanager. Ik houd van sociale interactie en ik vind het leuk om mensen te helpen. Om dit meer toe te passen in mijn werk ben ik op advies van mijn fieldmanager begonnen met het organiseren van kennissessies binnen de organisatie, waardoor ik nog meer energie haal uit mijn werk.

Je werkt nu een jaar bij Ahold op inzet. Merk je dat je al bent gegroeid in je persoonlijke ontwikkeling?


Ja zeker. Een van de opdrachten vanuit Calco is om mijn collega’s te ondervragen over mijn vaardigheden en werkzaamheden. Dit herhaal je een half jaar later om te zien of je bent gegroeid en hier kwamen veel positieve dingen uit! In het begin was ik bijvoorbeeld nog wat onzeker. Mijn hele team had een IT-opleiding gevolgd en ik kwam net kijken. Toen kwam mijn fieldmanager met het voorstel om wat extra certificaten te behalen, zodat ik (voornamelijk voor mezelf), op papier kon aantonen dat ik de kennis ook heb. Dit heeft mij enorm geholpen in mijn zelfvertrouwen.

Heb je over het algemeen het gevoel dat je veel kunt bespreken met je fieldmanager?


Ja, absoluut. We hebben fijne, relaxte gesprekken. Ik heb altijd het idee dat ik alles kan delen. Als ik ergens mee zit, krijg ik goede adviezen, waardoor het ook goed voelt om dit te vertellen. Hier ben ik heel blij mee! Je weet natuurlijk van tevoren dat je een fieldmanager toegewezen krijgt, maar dat het ook echt voelt alsof je wordt begeleid en alles kwijt kan, is heel waardevol.

Calco organiseert normaliter ieder half jaar een POP-avond (Persoonlijk Ontwikkelplan) met meerdere trainees. Hoe ervaar jij dit?


Tijdens de POP-avond doe je een soort intervisie: je wordt in groepjes bij elkaar gezet en bespreekt wat je bent tegengekomen en hoe je dit hebt opgepakt. Samen wisselden we verhalen en tips uit. Daarbij blijven de POP opdrachten uit de E-learning heel nuttig. Zo hou je bijvoorbeeld een week lang een dagboekje bij over je werkzaamheden en maak je een mindmap met dingen die jou motiveren.

Ben jij ook nieuwsgierig naar een van de traineeships, de begeleiding vanuit Calco of heb je andere vragen, je mag me altijd even een berichtje sturen op LinkedIn!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!