Homepage Blogs Een carrière in de IT? Dat kan toch niet met mijn achtergrond

Een carrière in de IT? Dat kan toch niet met mijn achtergrond

Robin van Doorn
|
3 minuten
Zei ik stellig tegen mijn moeder, zo’n zes maanden voordat ik aan mijn carrière in de IT begon. Ik was er heilig van overtuigd dat ondanks mijn interesse voor computers en techniek, ik absoluut niet de IT in kon.

Het was te laat – ik zat aan het einde van een master Media Studies – een studie die niets met IT te maken had. Ik schreef een scriptie die ging over fake news: het verspreiden van gemanipuleerde informatie voor politieke doeleinden. Ik kwam daardoor vaak indirect in aanraking met nieuws over cybercriminaliteit, hackers en andere mensen die de IT gebruikten voor foute bedoelingen. Razend interessant, maar omdat het geen directe consequenties had voor mijn onderzoek bleef het bij een “zo, dat is gaaf” in mijn achterhoofd. Ik had altijd al interesse gehad in computers en techniek, maar ja – ik was een meid van de geesteswetenschappen. Geschiedenis, filosofie, literatuur, dat soort dingen. Dan zou techniek toch niet bij me passen?


Verdiepen

Nou, wel dus! In mijn vrije tijd besloot ik me verder te verdiepen op het gebied van cybersecurity en volgde ik diverse cursussen om programmeertalen te leren. IT bleek iets wat ik leuk vind, goed in ben én waar veel vraag naar is. Waarom zou ik vasthouden aan het idee dat één ding bij me paste, terwijl er nog zo veel te ontdekken viel? Voor mij was het besluit dus makkelijk gemaakt.


Kennis bouw je op

Niet om de indruk te geven dat het allemaal rozengeur en maneschijn is natuurlijk. In de praktijk is het soms best even slikken dat je niet zoveel weet als de mensen om je heen die een diploma informatica en al jaren ervaring op zak hebben. Maar kennis bouw je op. Zolang je het besef omarmt dat je begint als groentje extraordinaire, maar wel de hersens en de wil hebt, kan je komen waar je ook maar wilt. Óók als je niet het standaard pad naar een IT carrière bewandelt.


Je carrière kiezen

Veel mensen hebben (al dan niet bewust of onderbewust) de veronderstelling dat je moet blijven doen wat je altijd al gedaan hebt. Dat wat je nu doet hetzelfde is als wie je bent. Niets is minder waar: over veel dingen in je leven krijg je niets te kiezen, maar je carrière is een van de weinige keuzes waarover je wel actief een keuze kan maken.


Kriebels

Je weet natuurlijk nooit zeker hoe je keuzes zullen lopen en hoe de toekomst eruit komt te zien. Wat je wel zo goed als zeker weet is dat als je niets doet er ook niets gaat veranderen. Dat is natuurlijk prima als je tevreden bent over waar je nu zit. Maar als je de kriebels voelt voor verandering (en als je deze blog leest, dan is er een goede kans dat jij hem ook voelt zitten), dan is niets doen geen optiewaar je nog lang blij mee blijft.
Dus als je de passie voor IT voelt kloppen, de drive hebt om iets van jezelf te maken en je uitdaging wel ziet zitten, dan is een stap naar de IT zeker wat voor jou. Maar dan moet je wel zelf de eerste stap zetten.

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!