Homepage Blogs Een dag als Quality Assurance Engineer

Een dag als Quality Assurance Engineer

Joerie van Sister
|
2 minuten

Hoi allemaal! Ik ben inmiddels al iets meer dan een jaar aan het werk als Quality Assurance Engineer bij PrimeVision. De titel klinkt erg breed en veel mensen associëren het dan ook met ‘tester’. Nu klopt het dat wij als QA’er (zoals we dat zelf graag noemen!) ook verantwoordelijk zijn voor testen, maar het is wat breder dan dat. QA is verantwoordelijk voor het bezorgen van de kwaliteit die de klant en het bedrijf behoeven. In deze blog neem ik je mee in een hypothetische dag als QA’er bij PrimeVision – om te laten zien wat wij allemaal doen.

Opstarten


De dag begint uiteraard met het aanzetten van de laptop, maar ook het activeren van de VPN, openen van de passwordmanager, het bekijken van het scrumbord en afhandelen van mails. Bij de daily scrum bespreken we alle actieve zaken

kwaliteit


Een deel van mijn dagtaak is het helder krijgen van specificaties en gewenste/beloofde functionaliteiten voor de software die we opleveren. Ik bemoei me in de breedste zin van het woord met de kwaliteit van ons product. Ik neem contact op met andere teams, klanten of projectmanagers om meer helderheid te krijgen over een user story. Samen met andere QA Engineers bepalen we wat onder kwaliteit valt en welke standaarden wij hierin willen hanteren.

Testen


Zodra het testen zelf begint, open ik de testomgevingen en deploy ik de nieuwe software. Omdat ik ook bij de refinements was, snap ik wat geïmplementeerd is. Zodra ik een bug of onduidelijkheid tegenkom bij het testen van de software, ga ik in discussie met de ontwikkelaar om te kijken wat de beste oplossing wordt. Veel testwerk gebeurt vanuit huis (of kantoor), maar bij de oplevering gaan we ook nog wel eens testen bij de klant op locatie.

Laatste check


Zo rond de lunchtijd is er een tijdslot gereserveerd om nieuwe software te deployen bij een van onze klanten. Voor een aantal van deze klanten doen de QA’ers uit mijn team dit. Na het (hopelijk succesvol) neerzetten van de nieuwe versie doen we een smoketest om te kijken of alles weer werkt voordat productie begint!

Efficiënt, efficiënter, efficiëntst

Tijdens het voorbereiden van de deployment kwam ik erachter dat het maken van de ‘release’ wel wat voeten in de aarde had. Gelukkig is morgen de retrospective, dus daar kunnen we meedenken over hoe wij zaken efficiënter aan kunnen pakken. Eind van de middag heb ik nog een meeting met wat andere QA’ers van verschillende teams. Samen brainstormen we over hoe we de kwaliteit van producten en processen binnen het bedrijf kunnen verbeteren. Een van de onderwerpen die aan bod komt is bijvoorbeeld hoe we kennis overdragen, zodra onze teams een project af hebben en support het contact overneemt.

Eind van de dag blik ik terug op wat ik allemaal gedaan heb. Mijn werk bestaat toch wel uit een aantal verschillende facetten. Een stuk technisch werk, maar ook veel communicatie! Ik moet vooral niet vergeten om ook mijn bevindingen tijdens het testen te documenteren morgenochtend. Want alleen zo kunnen we uiteindelijk onze kwaliteit verhogen!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!