Homepage Blogs Een dag uit het leven van een IT-beheerder

Een dag uit het leven van een IT-beheerder

Koen van Hensbergen
|
3 minuten
Als ’s ochtends rond 7 uur de wekker gaat, ligt mijn kleding al klaar. Na het douchen en ontbijt stap ik op de fiets naar Van Lanschot Kempen op de Zuidas. De rol van database administrator is een kritieke functie voor de bank; als de databases niet werken kunnen de klanten niet bij hun geld of teams niet aan hun werk, dus werken wij -coronaproof- op kantoor. Omdat je nooit weet wat de dag brengt, ben ik graag vroeg op kantoor om goed voorbereid aan mijn werkdag te beginnen.

Opstarten


Als ik de afdeling binnenloop, wens ik mijn collega’s een goedemorgen en doe ik een eerste check op mijn mailbox. Vaak ontvang ik mails met een verzoek voor toegang tot een database of een aanvraag om een script te draaien. Grotere veranderingen hoor ik meestal via de scrum master, en incidenten met hoge prioriteit (zoals dataverwerking van een kritieke database die fout loopt) worden afgehandeld door collega’s met een kleine 40 jaar meer ervaring dan ik. Met bankgegevens wil je immers geen risico nemen, zeker niet onder tijdsdruk. Verschijnt er niets dringends op mijn scherm waar ik direct mee aan de slag moet? Dan haal ik een kop koffie en maak ik een praatje met mijn collega’s. Rond 10 uur ’s ochtends hebben we de daily stand-up, met ons team van vier. Tijdens de daily bespreken we waar iedereen mee bezig is en of er nog bijzonderheden zijn.

Elke dag is anders


Met een baan aan de beheerkant van IT weet je nooit precies hoe je dag eruitziet. Sommige dagen ben ik bezig met kleine incidentjes; het repareren van een job (geautomatiseerde taak) die fout loopt, het helpen van een gebruiker die iets niet voor elkaar krijgt of het opleveren van een nieuwe SQL Server instance. Andere dagen zijn er grotere projecten zoals de migratie van een database naar een nieuwe server. In dat geval krijg je een draaiboek van de applicatiebeheerder met een stappenplan. Wat je voor een migratie allemaal moet doen? Het uitvoeren van controles, het maken van een back-up als de applicatie is uitgezet, de laatste data op de nieuwe server laden en het sein geven dat de connectiestring van de applicatie aangepast kan worden naar de nieuwe server. En dit alles is vaak tot op de minuut gepland in nauw overleg met andere teams. Ja, in IT-beheer is planning en nauwkeurigheid erg belangrijk!

Middagwandeling


Afhankelijk van hoe druk het is, begin ik tussen half 12 en half 1 aan een middagwandeling langs het Museumplein of Beatrixpark. Wat beweging en frisse lucht is immers altijd goed.
Wel is het handig om niet vlak vóór je wandeling een belangrijke back-up of restore aan te zetten, want als daar iets misgaat, verandert de rustgevende wandeling in een sprintje terug naar kantoor 😉.

Meedenken en blijven leren


Naarmate ik meer ervaring opdoe, word ik meer betrokken bij het meedenken over lastige kwesties. Als een applicatie op een oude server draait, kies je dan voor een migratie naar een nieuwe server of toch liever naar de cloud? En hoe kunnen we de business beter helpen met hun issues en zorgen dat IT en business niet twee verschillende talen spreken? Dit zijn allemaal zaken waar ik niet dagelijks, maar wel wekelijks mee bezig ben. Omdat er ook rustige dagen zijn, wat betreft incidenten, is er gelukkig genoeg tijd om over verbetering na te denken en verder te leren.

Afhankelijk van de drukte klap ik mijn laptop dicht tussen half 5 en half 6. Tijd om op de fiets naar huis te stappen en van mijn vrije avond te genieten. Het is weer een mooie, leerzame dag geweest!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!