Homepage Blogs Help, ik ga op inzet

Help, ik ga op inzet

Florien Mulder
|
3 minuten
Na ongeveer twee maanden opleidingsperiode is het zover: je gaat op inzet! Met een rugzak die ongeveer voor de helft gevuld is met IT-kennis, begin je bij de opdrachtgever. Je hebt er onwijs veel zin in, maar je vindt het ook wel spannend want je beschikt niet over dezelfde IT-kennis als jouw collega’s. Geen zorgen, want je bent sowieso van toegevoegde waarde binnen je nieuwe team. Maar hoe ziet zo’n opleidingsperiode er eigenlijk uit en waarom ben je direct al van toegevoegde waarde? Ik neem jullie graag mee in mijn ervaring over zowel de opleidingsperiode als de eerste maanden van mijn inzet.

Ready, set, go!


Het is zo ver, de eerste werkdag bij Calco is van start gegaan! Samen met je Calcollega’s sta je aan de start van je IT-carrière. Eén ding hebben jullie in ieder geval gemeen: jullie hebben allemaal geen IT-opleiding gevolgd, maar iedereen is wel geïnteresseerd in het vakgebied. Dat schept meteen een band! Met deze groep start je de interne opleidingsperiode van ongeveer twee maanden. Tijdens deze periode kom je in aanraking met verschillende facetten van de IT. Je leert verschillende programmeertalen kennen, zoals SQL en PowerShell, maar je gaat ook aan de slag met je soft skills. Deze opleidingsperiode is een ideale manier om basiskennis op te doen over de IT en je te verdiepen in de onderwerpen die jou aanspreken. Ook behaal je je Scrum en Azure certificaat. Deze certificaten dienen als basis en komen regelmatig van pas tijdens je inzet.

Waarom ik in plaats van een opgeleide IT'er?


In mijn opleidingsperiode kwam naar voren dat ik het leuk vond om de schakel te zijn tussen de business en de IT. Dat was door de inzetmanagers niet onopgemerkt gebleven en al snel mocht ik op intakegesprek bij PGGM voor de functie functioneel applicatiebeheerder. Een week na mijn intakegesprek, werd ik gebeld door de accountmanager. Met enige spanning nam ik de telefoon op, maar al snel kon ik dit loslaten, want ik mocht op inzet! Al snel popten er verschillende vragen bij me op: “Hoezo kiezen ze voor iemand zonder IT-achtergrond?” en “Wat is mijn toegevoegde waarde?” Om maar meteen een antwoord te geven op de eerste vraag: een achtergrond of niet, het gaat erom wie je bent, wat je ambities zijn, waar je interesses liggen en of je een match bent met het team. Zolang je interesse hebt in de IT, kom je er met je leergierigheid wel. In tegenstelling tot iemand mét IT-achtergrond, heb je een open blik wat sneller kan leiden tot creatieve gedachtes.

Het antwoord op mijn tweede vraag, kreeg ik vrij snel nadat ik startte. Doordat ik nog over relatief weinig kennis beschikte, bleef ik constant (kritische) vragen stellen. Want wat voor mijn collega’s vanzelfsprekend was, was dat het voor mij nog niet. Het feit dat je constant vragen blijft stellen, zet je collega’s ook aan het denken. Op deze manier komen zij tot nieuwe inzichten en leer jij steeds meer. Een win-win situatie dus!

Laatste tips


Onthoud dat iedereen vanaf de start is begonnen. Het is niet gek om aan je droombaan te beginnen met weinig kennis. Je leert het vak uiteindelijk on-the-job en je collega’s helpen je hier maar al te graag bij. Vragen stellen is je redmiddel en onthoud: domme vragen bestaan niet. Zet je beste beentje voor en voordat je er erg in hebt, word je rugzak met IT-kennis bijgevuld en heb je een extra koffer nodig om daar al je kennis in op te bergen.


Ben je benieuwd naar mijn ervaringen binnen Calco of wil je meer weten over de rol als functioneel applicatiebeheerder? Stuur me gerust een berichtje via LinkedIn en wie weten zijn we binnenkort collega’s!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!