Homepage Blogs Het verhaal van Roderick

Het verhaal van Roderick

Roderick van Nievelt
|
4 minuten

Even voorstellen...


“Ik ben Roderick van Nievelt, 30 jaar. Ik heb Psychobiologie gestudeerd en ben nu twee maanden ingezet als back-end developer bij Adevinta via Calco.”

Waarom wilde je de switch naar IT maken?

“Via eerdere stages was ik al in aanraking gekomen met IT. Ik moest testen van proefpersonen analyseren. Het precisiewerkje en het resultaat dat je ermee kunt behalen, spraken mij enorm aan. Toen ben ik verder gaan duiken in het bouwen van apps en cryptobots. Er ging een hele wereld voor mij open! Ik kwam erachter dat IT veel leuker was dan wat ik zelf deed.”

Wat vind je zo leuk aan IT?

“Ik houd van het oplossen van problemen en ik vind het leuk als ik zaken efficiënter kan laten verlopen. Deze instreek strookt heel erg met de IT: hier is het eigenlijk altijd de bedoeling dat je dingen efficiënter maakt. Er is een probleem en dat los je op een bepaalde manier op, alleen de volgende keer is er een probleem dat nèt iets anders is en dus ook weer nèt iets anders opgelost moet worden. Dat vind ik er uitdagende aan!”

Hoe zou jij je werk als back-end developer omschrijven?

“Het is eigenlijk een soort puzzelen. Wat ik hier zo leuk aan vind is dat je in het begin ontzettend worstelt met het vinden van het probleem. Vervolgens moet je een oplossing gaan bedenken en een plan van aanpak. Het is een heel proces! Vaak gaat er ergens in de keten wel iets mis. Dan ben je je hoofd aan het breken over wat het is. Dit leidt tot nog meer werk of juist tot een oplossing. En ja, dan sta ik te juichen naast mijn stoel. Ik heb dus eigenlijk van puzzelen mijn werk gemaakt.”

En wees eens eerlijk: had je vooroordelen over IT?

“Haha, ja. Ik dacht dat je hele dagen achter de computer zou zitten en urenlang moest programmeren. Dit ligt toch wel iets anders! Het is een stuk veelzijdiger.”

Wat heb je tijdens de opleidingsperiode geleerd op hard- en soft skill vlak?

“Op hard skill vlak heb ik een goede basis van het programmeren gekregen. Dit was ook hard nodig voor mijn dagelijkse werkzaamheden. Ik heb ontzettend veel trucjes geleerd die ik nu kan toepassen. Tijdens de opleidingsperiode heb ik bijvoorbeeld het Java certificaat gehaald.
Op soft skill vlak heb ik geleerd om meer door te vragen tijdens gesprekken. Ik vond het altijd lastig om goed te luisteren, de stof samen te vatten en de juiste informatie bij iemand vandaan te halen. Het is een heel nuttige skill, zo blijkt.
Ook heb ik geleerd om de juiste feedback te geven zonder hier iemand te benadelen. Daarbij leerde ik ook hoe ik iemand daadwerkelijk constructieve feedback kan geven waar iemand iets aan heeft.”

Wat vond je van de sfeer op het Calco kantoor?

“De sfeer is heel relaxed. Iedereen is hard aan het werk. Je zit hier voor jezelf, uiteraard, maar het leuke is dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en je elkaar een steuntje in de rug kunt geven. Als je ergens niet uitkomt of juist als je ergens trots op bent, is er de ruimte dit te delen. Dit geeft heel veel energie.
Daarnaast zijn de borrels op vrijdagmiddag legendarisch. Ja, qua sfeer zit het wel snor.”

Kun je iets vertellen over het matchingsproces?

“Zeker!
Er wordt echt naar je geluisterd. Calco vraagt naar wat jij wilt. Maar ook wordt er goed gekeken naar wie je bent: hoe reageer je op situaties, hoe pak je dingen aan, hoe los je problemen op etc. Al die factoren wegen mee in bij wat voor bedrijf jij terecht zou kunnen komen. Calco werkt met veel verschillende bedrijven, waardoor er altijd wel een passende plek te vinden is voor iemand. Dat Calco dit matchingsproces zo serieus neemt, vond ik heel plezierig. Ik zit zelf dan ook op een plek waar ik goed pas.”

Is het moeilijk om te starten als kersverse IT’er?

“Ja. Dat vond ik wel. Ik vond het al leuk om te programmeren dus ik had er al affiniteit mee. Dat hielp heel erg. Maar hoewel je het misschien wel erg leuk vindt, kan de hoeveelheid stof die op je afkomt bij een bedrijf best overrompelend zijn. Je moet even landen en de tools leren kennen waar je mee gaat werken. Maar... Dat maakt het niet minder leuk.”

Hoe heb je dit aangepakt?

“Ik heb wekelijkse kleine doelen voor mezelf gesteld, lijstjes maken (want dat helpt altijd in het leven) en niet alles in één keer willen begrijpen. Dit hoeft helemaal niet. Zolang je maar kleine stapjes maakt en binnen afzienbare tijd je (realistische) doelen bereikt. Als je dat doel dan kan halen, ben je hartstikke goed bezig. Uiteraard helpt Calco je hier ook bij.”

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!