Homepage Blogs Het vinden van je droombaan, hoe doe je dat eigenlijk?!

Het vinden van je droombaan, hoe doe je dat eigenlijk?!

Calco
|
4 minuten

Klaar met studeren en zin om aan de bak te gaan? Mooi! Maar dan begint de grote zoektocht… Welke baan past bij jou? En hoe kom je daarachter? Of misschien ben je er wel achter gekomen dat de baan die je deed niet jouw ding was, en ben je een nieuwe zoektocht gestart.… In welke situatie je ook zit, het is altijd fijn om te weten hoe je erachter komt wat het geheim is om elke dag fluitend naar je werk te gaan. Of tenminste, is dat realistisch? Bestaat een droombaan eigenlijk wel? We zijn goed in de materie gedoken voor je, en nemen je mee in de stappen die je kunt zetten om erachter te komen welk werk écht bij je past.

Bestaat een droombaan eigenlijk wel?


Dat ligt eraan hoe je het definieert. Als je bij een droombaan denkt aan een baan waarin je de rest van je leven gelukkig bent en waar je zo’n 40 jaar lang werkt… Dat komt niet zo vaak meer voor. Maar wat natuurlijk wél kan, is dat je gedurende je carrière meerdere banen hebt die elkaar opvolgen, waarvan er één of meerdere voldoen aan wat voor jou een droombaan is. En hoe je dat herkent, die droombaan? Er zijn in elk geval een aantal kenmerken die je af kan vinken. Onder andere dat je zin hebt om naar je werk te gaan, dat je energie krijgt van de (meeste) dingen die onderdeel zijn van je baan en dat je enthousiast en bevlogen bent over wat je doet.


Follow the money?


Hoe groot is de rol die geld speelt als het gaat om jouw droombaan? Het speelt zeker een rol, samen met een paar andere factoren, waaronder passie en jouw kwaliteiten. Zo is het belangrijk dat je in elk geval genoeg betaald krijgt om van rond te komen. Als je niet direct je droomsalaris hebt, is dat vaak niet zo’n issue. Zeker als je aan het begin van je carrière staat, kan je salaris nog groeien. Verder is het niet voor iedereen weggelegd om van je allergrootste passie je werk te maken – als je houdt van zingen, maar het enige concert dat je kan geven zonder rotte tomaten naar je hoofd geslingerd te krijgen in de badkamer is, dan schiet dat natuurlijk niet op. Je werk hoeft dan ook niet je állergrootste passie te zijn. Maar het is wel belangrijk dat er meerdere elementen in je werk zitten die jou aanspreken, die je leuk vindt om te doen en waarin je geïnteresseerd bent. Deze elementen zorgen er namelijk voor dat je je werk met plezier kan doen, en dat is een grote factor als het gaat om werktevredenheid. Als je dan ook nog goed bent in wat je doet, ga je dit werk vaak vanzelf nóg leuker vinden.


Kernwaarden als kompas


Een grote portie van je werkgeluk wordt ook bepaald door de omgeving waarin je aan de slag gaat. Om te onderzoeken of er een match is, is het goed om te weten wat jij belangrijk vindt in je werk. Welke waarden vind je belangrijk? Dit kunnen bijvoorbeeld waarden zijn als vrijheid, plezier en ontwikkeling, of juist stabiliteit en kwaliteit. Mocht je wat inspiratie willen, kun je op Google veel lijsten vinden met voorbeelden van kernwaarden. Probeer er zo’n 3 à 5 te vinden die voor jou het belangrijkst zijn, en onderzoek of deze waarden terug te vinden zijn in de organisatie en het team waarin je zou willen werken. Ook bij Calco kijken we, naast je ambities en kwaliteiten, naar wat voor persoon je bent en in wat voor omgeving je goed zou kunnen passen. Als het je fijn lijkt dat iemand in dit proces met je meedenkt, en je hebt affiniteit met Finance en IT, kijk dan vooral even naar onze IT en Finance traineeships.


Experimenteer, leer & repeat


Duizelt het je van alle dingen waar een droombaan aan moet voldoen? En herken je dit (nog) niet in je eigen baan? Geen stress! Het is niet gek als je (eerste) baan niet direct je droombaan is. De meeste mensen hebben niet in één keer de perfecte baan gevonden die hen op het lijf is geschreven. Het is heel normaal dat je met verschillende banen in verschillende type bedrijven experimenteert. Diverse ervaringen zijn ontzettend leerzaam, en helpen je erachter te komen wat er juist wel of niet bij je past. Ons advies zou dan ook zijn om niet alles perfect te willen beredeneren en pas aan een baan te beginnen wanneer deze voor 100% aan jouw lijstje voldoet. Juist ergens starten en ervaren hoe iets uitpakt in de praktijk, is het leerzaamst en ook het leukst! Wel zin in een nieuw experiment? En toe aan een carrièreswitch richting IT of Finance? Dan ontmoeten wij je graag! Bijvoorbeeld op een van onze events. Tot snel?


Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!