Homepage Blogs Ik wil een nieuwe baan! Maar waar begin ik?!

Ik wil een nieuwe baan! Maar waar begin ik?!

Renee Pothof
|
4 minuten
Bij het zoeken naar een nieuwe baan komt er veel op je af en zijn er veel vragen die je jezelf moet stellen. Niet in de laatste plaats wat betreft je intrinsieke motivatie: wat wil je eigenlijk? Waarom wil je dat? Waar word je blij van? Waar juist niet? Waar wil je naartoe groeien? Wil je überhaupt wel groeien binnen je huidige vakgebied of wil je juist bij iets heel anders helemaal opnieuw beginnen? En ga zo maar door. Om deze en meer van zulke vragen te beantwoorden, zijn er naar mijn mening een aantal dingen belangrijk. Ik licht ze hieronder toe.

Leer jezelf kennen

Allereerst is het belangrijk om jezelf te leren kennen. Waarom ben je op zoek naar wat anders? Wat hoop je dat het je gaat brengen? En, niet onbelangrijk, wat zijn je sterke en je zwakke punten? Hoewel het soms lastig kan zijn denk ik dat het hierbij nodig is om dit niet alleen bij jezelf na te gaan, maar ook aan anderen te vragen. Hoe ziet je partner je? Hoe zien je ouders je? En, op werkgebied misschien nog wel belangrijker, wat voor feedback krijg je van je huidige collega’s?

Ga hier zelf actief achteraan door je collega’s rechtstreeks om feedback te vragen, maar lees ook tussen de regels door. Na afloop van projecten, bij het afronden van werkzaamheden maar ook bij besprekingen en overleggen valt vaak genoeg tussen de regels door te lezen hoe er bijvoorbeeld wordt gedacht over je manier van communiceren, je manier van werken of de proactiviteit die je aan de dag legt. Ook is het goed om bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of na afloop van een project voor jezelf te noteren wat je vond dat er goed of slecht ging.

Schrijf alles op, denk erover na en neem het mee in je persoonlijke lijstje met sterke punten en verbeterpunten. Leer hierbij van zowel je fouten als van de dingen die je goed hebt gedaan!

Blijf openstaan voor kansen

Hoewel het belangrijk is om goed bij jezelf na te gaan waar je naar op zoek bent en wat je eigenlijk wil met je carrière, is het ook belangrijk om een open blik te houden. Zelf kwam ik binnen bij Calco met een duidelijk doel en had ik voor mezelf al in m’n hoofd hoe ik daar wilde komen. Meerdere gesprekken en (interne) evaluaties zorgden er echter voor dat ik dit wat losser ging zien. Je begint nou eenmaal niet daar waar je wil eindigen en er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Door nieuwsgierig te blijven, een open blik te houden en weg te blijven van tunnelvisie zul je erachter komen dat er heel veel mogelijk is en dat het pad voor iedereen anders loopt.

Spring in het diepe

Het derde punt dat ik graag op wil brengen is dat je soms in het diepe moet springen. Dit heeft eigenlijk met bovenstaande te maken: misschien komt er iets voorbij wat niet zo 1, 2, 3 je voorkeur heeft of waar je niet zelf direct aan zou denken. Maar toch: laat je zo af en toe eens verrassen. Ga wél dat sollicitatiegesprek aan, vraag om meer informatie, loop een dagje mee. En ook – hoewel ik besef dat dit heel negatief kan klinken – zeg eens ‘ja’ tegen iets waar je over twijfelt. Juist zoiets kan je vaak positief verrassen en kan je hele leuke dingen brengen. En hey, als je de sprong hebt gewaagd en dit toch niet helemaal jouw ding blijkt te zijn, dan is er ook geen man overboord. Je hebt hier in ieder geval van geleerd wat je niet wilt en kunt met die ervaring verder gaan kijken naar wat anders. Blijf leren van je fouten en van wat er goed is gegaan, dan kom je er uiteindelijk wel!

Tot slot

Overigens is al het bovenstaande óók van toepassing als je niet op zoek bent naar een nieuwe baan. Ook dan is het belangrijk om te blijven evalueren, feedback te vragen, een open blik te hebben, nieuwsgierig te blijven en je te laten verrassen. Blijf jezelf ontwikkelen, blijf jezelf uitdagen. Misschien zit je over tien jaar nog op dezelfde plek, maar misschien kom je onderweg zoveel andere leuke dingen tegen dat je al drie keer wat anders bent gaan doen. Volg vooral je hart, je gevoel en je verstand – of dat er nou voor zorgt dat je gelukkig blijft op dezelfde plek of dat je heel wat anders gaat doen. Van tevoren is niks zeker en zolang je zelf het gevoel hebt dat het klopt en goed voelt wat je doet, is er niks dat je kan tegenhouden!

Benieuwd hoe mijn sprong in het diepe is verlopen? Ik vertel je er graag meer over, stuur me een berichtje op bijvoorbeeld LinkedIn en we kunnen even kletsen!


Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!