Homepage Blogs IT en verzekeraars, niets voor mij!

IT en verzekeraars, niets voor mij!

Maurice Apeldoorn
|
3 minuten

Achmea, de grootste verzekeraar en een van de grootste corporaties van ons land. Miljoenen klanten, meer dan 10.000 werknemers en een bestaan van meer dan 200 jaar. Mooie cijfers natuurlijk, maar velen zullen denken dat dit hét recept is voor een logge, bureaucratische en stoffige organisatie. Eenzelfde soort vooroordeel geldt voor IT. Deze beroepstak staat nog altijd bekend als de tak die is weggelegd voor de antisociale, extreem individuele en “nerderige” types. Niets is minder waar. Achmea is uitgegroeid tot een ambitieus, innovatief bedrijf die de mindset van een startup nastreeft. En ook de IT heeft een metamorfose ondergaan: IT is “hot”. Vrijwel elk groot bedrijf benoemt ICT als een van de belangrijkste drivers van innovatie en de sector herbergt ondertussen een mooie mix van jong en oud, teamspelers en individuen en, jawel, man en vrouw. Ik ben Maurice, HR systeem specialist bij Achmea en hieronder lees je hoe ik het ervaar te werken als IT’er bij een verzekeraar.

Van bedrijfskundige naar IT-professional


Vers afgestudeerd van de master International Business & Management begon ik vol goede moed aan mijn banenzoektocht. Op zoek naar die ene baan binnen een snelle cultuur met een divers takenpakket en bovenal met een mooi toekomstperspectief. De enige vraag die nog openstond was in welke sector ik deze baan wilde vinden. Met de hierboven beschreven vooroordelen, die ook ik had, dacht ik niet bepaald gelijk aan de IT. Tijdens de zoektocht naar een baan begon mijn visie echter te veranderen. Ik kwam er namelijk achter dat de gemiddelde IT functie alles in zich had waar ik naar op zoek was. Maar hoe kwam ik, als bedrijfskundige, zonder enige ervaring in de IT aan zo’n baan? In het verleden had ik al van Calco gehoord en ik herinnerde me dat zij een traineeship aanbieden waarin je de mogelijkheid krijgt zonder enige ervaring een carrière in de IT te starten. Een paar minuten scrollen door hun website en een webinar later was ik verkocht. Een uitdagende IT functie bij een bedrijf uit de top 200 van Nederland, veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en specialisten die je helpen te ontdekken wat het best bij je past; alsof er een maatpak voor mijn ambities en wensen was gemaakt!

Een verzekeraar, toch erg leuk!


Ik besloot te solliciteren op het IT traineeship van Calco en na een trainingsperiode van iets meer dan 2 maanden had ik een intake bij de grootste verzekeraar van Nederland. Ik moet bekennen, ik was niet meteen verkocht. Want paste een verzekeraar wel zo goed bij mijn wensen en ambities? Het antwoord kun je vast raden. Ik ben nu sinds november werkzaam als AFAS systeem specialist en sindsdien heb ik gemerkt dat de kansen je om de oren vliegen bij Achmea. Zo is mijn functie binnen 3 maanden uitgegroeid tot HR systeem specialist & business analist. Mijn takenpakket bestaat nu uit het beheren van 3 systemen en het schakelen met alle afdelingen binnen HR om hun behoeften zo goed mogelijk te kunnen vervullen met de juiste IT-oplossingen. Aangezien de HR afdeling alle (toekomstige) werknemers van Achmea bedient, hebben mijn werkzaamheden veel invloed. Daarom is het van belang dat ik ze secuur en volgens de juiste processen uitvoer. Dit maakt mijn functie naast heel divers ook uitdagend en erg belonend!

Dat zal wel alleen voor Achmea gelden


Nu denk je misschien: “leuke verhalen allemaal maar dit geldt vast niet voor elke verzekeraar”. Het tegendeel is echter waar. Het blijkt namelijk dat verzekeraars af willen van hun oude imago als vervelende bureaucratische bedrijven en daarom heel hard bezig zijn zichzelf te vernieuwen. Dit doen ze vaak door veel te investeren in hun IT wat weer goed nieuws is voor ons als (toekomstige) IT’ers. Je ziet nu dus vaak dat verzekeraars juist een van de meest innoverende en ambitieuze bedrijven zijn. Dit staat garant voor een omgeving waar snel schakelen, diverse takenpakketten en grote ambities eerder de norm dan uitzondering zijn!

IT en verzekeraars, (n)iets voor mij!


Kortom, wie mij begin september 2019 had verteld dat ik als IT’er bij een verzekeraar zou gaan werken, had ik hoogstwaarschijnlijk uitgelachen. Echter is gebleken dat deze sectoren alles bieden waar ik zo naar hunkerde. Benieuwd of dit ook voor jou geldt of wil je meer weten over Calco en hun IT traineeships, stuur gerust een berichtje of connectieverzoek op LinkedIn!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!