Homepage Blogs It is a man's world

It is a man's world

Claire Leonhardt
|
2 minuten

Steeds meer vrouwen vinden hun weg in de IT, maar toch blijft het een sector die door mannen wordt gedomineerd. Het bekende liedje zei het al: “IT is a man’s world, but it would be nothing, without a woman or a girl.”

Andere sector? Andere man-vrouwverdeling


Voor ik de overstap maakte naar de IT werkte ik als congresmanager bij een congresbureau. In tegenstelling tot de IT wordt de evenementensector door vrouwen gedomineerd. Zo was er bij mijn vorige werkgever slechts 1 van de 10 medewerkers man. Als ik mijn huidige werkomgeving vergelijk met mijn oude is dat toch net wat anders. Ik zit nu namelijk in een team van 10 personen, waarvan 2 vrouwen (inclusief mijzelf).

'Ben je stagiaire?'


Naast het verschil in man-vrouwverdeling merkte ik nog een aantal dingen op. Om te beginnen kon een aantal collega’s, toen ik net begon via Calco, moeilijk begrijpen dat ik, een jonge vrouw, gewoon een “normale collega” was. Ik kreeg dan wel eens vragen als: “ben je stagiaire?” of “ben je een dagje met je moeder/vader mee?”. Die verbaasde blik die ik kreeg wanneer ik uitlegde dat ik ook een gewone IT-collega ben, blijft goud waard. Mede hierdoor vinden collega’s mijn mening interessant, aangezien het weer eens wat anders is dan die van een doorgewinterde IT’er met 30 jaar werkervaring.

Van kleding naar klussen


Een ander groot verschil zijn de thema’s die besproken worden tijdens de lunch. Bij mijn vorige baan waren veel voorkomende onderwerpen de gezinnen van mijn collega’s, recepten, diëten en kleding. Een heerlijk kippenhok! Na mijn overstap naar de IT veranderde de gespreksonderwerpen ineens in voetbal, klussen, actualiteiten en uiteraard technologie. Ik heb nog nooit zoveel klustips ontvangen van collega’s als in de afgelopen 2 jaar.

Niet lullen maar poetsen


Daarnaast merk je ook dat er verschil is in de manier van communiceren. Nogal cliché maar toch is het zo. Al die mannen zijn lekker direct tegen elkaar en leven volgens het motto niet ‘lullen maar poetsen’. Zelf kan ik me daar ook goed in vinden, dus dat werkt erg prettig. Echter, zoveel haantjes bij elkaar kan af en toe leiden tot een kleine botsing. Het empathisch vermogen van een vrouw is in dit soort situaties extra waardevol en kan zorgen voor beter begrip op de werkvloer (hallo stereotype!).

En last but not least: als vrouw in de IT sector sta je nooit in de rij voor de wc op kantoor. Zeker een plus! Kortom, de IT is zeker gebaat bij wat meer vrouwelijke charme! En geloof me, IT’s worth it.

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!