Homepage Blogs Twijfels over een switch naar IT?

Twijfels over een switch naar IT?

Joerie van Sister
|
3 minuten
Overweeg je om een overstap naar de IT te maken, maar weet je het nog niet zeker? Ben je aan het twijfelen over de grote stap? Ik liep ook met zekere twijfels voordat ik begon bij Calco; helemaal niet gek dus! Hieronder noem ik een aantal van deze twijfels en probeer ik deze weg te nemen.

1. Wat ga ik doen bij Calco?


Zodra je bij Calco begint, ga je samen met de andere trainees terug de schoolbanken in. In deze tweeweekse Crash Course krijg je een superleuk en divers programma voorgeschoteld, waarbij je de verschillende kanten van de IT meekrijgt. Via cursussen, opdrachten en ook soft skills trainingen leer je waar je goed in bent en wat je kunt verbeteren. Daarna heb je nog ongeveer zes weken waarin jij je gaat specialiseren; de zogenaamde ‘Deep Dives’.

Tijdens deze twee maanden wordt er gekeken naar jouw persoonlijkheid, je rol in een team en waar jouw sterke punten liggen. Vervolgens ga je op inzet bij een top 200 bedrijf, waar je twee jaar in dienst van Calco werkt. Daarna kun je door het bedrijf over worden genomen.

2. De IT!? Kan ik dat wel?


Het kan eng zijn om zonder relevante werk- of opleidingservaring aan de slag te gaan in een IT-omgeving. Calco houdt hier uiteraard rekening mee. Je ziet dan ook dat een Calco’er binnen de organisatie vaak toch al snel een verschil maakt door de vernieuwende ‘outsiders’ blik en de proactieve houding die aangemoedigd wordt. Er wordt gekeken naar potentie, niet direct naar wat je nu al kan.

3. Naast de begeleiding die je krijgt van je collega's op inzet, krijg je een persoonlijke fieldmanager vanuit Calco, bij wie je altijd terechtkunt met vragen. Is de IT wel wat voor mij?


Spannend hoor, wisselen van carrière. Tenminste, ik vond het wel erg spannend om van een andere sector de IT in te gaan, waar je toch weer nieuwe mensen en werkwijzen tegenkomt. Hoe weet je nu of je je werk leuk gaat vinden? Het stelde mij gerust om te beseffen dat er gigantisch veel verschillende functies en omgevingen zijn.

Er zijn functies die zich meer richten op communicatie, of op klantencontact, naast uiteraard programmeren, testen, coördineren en dergelijke. Er is eigenlijk voor iedereen wel een takenpakket te vinden welke past. Ook qua werksferen en type mensen is er veel diversiteit.

4. Waar kom ik terecht?


Voor mijzelf was het erg belangrijk waar ik terecht zou komen. Qua werkzaamheden had ik wel vertrouwen in het vinden van de weg binnen een bedrijf, maar je collega's en de bedrijfscultuur zijn erg belangrijk. Calco kijkt hier dan ook goed naar bij het maken van een ‘match’. Er wordt in jouw tijd bij Calco gekeken naar jouw persoonlijkheid: wat breng jij mee, wat heb je om je heen nodig en in welke omgeving functioneer je het beste. Zo ben ikzelf in een dynamisch team gezet, in een relatief klein bedrijf, waar ik me vanaf dag 1 thuis voel.

5. Wat als ik het toch niet naar mijn zin heb?


Het vooruitzicht om ergens te werken en het niet leuk te vinden, kan uiteraard twijfels opwerpen. Gelukkig heb je regelmatig gesprekken met jouw fieldmanager, waar je kunt aangeven als iets je dwars zit. Ikzelf ben na een jaartje ook in gesprek gegaan over mijn werkzaamheden en samen hebben we een plan gemaakt om te kijken wat er anders kan om het leuker te maken. Als het qua inzet toch niet lekker werkt, zijn er altijd nog opties om elders op inzet te gaan, of zelfs bij Calco op het hoofdkantoor aan de slag te gaan!

Mocht je nog verdere vragen of twijfels hebben, schroom je dan niet om mij via LinkedIn te benaderen!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!