• Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond
  • Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond

Van de muziek wereld naar de IT

Chiel de Cock
3 minuten

“Jij moet de IT in. Dat is echt iets voor jou.” Dat is wat verschillende collega’s tegen mij zeiden. Dan heb ik het niet over mijn muzikale collega’s, maar over mijn collega-procesondersteuners bij mijn vorige werkgever. En van je collega’s moet je het natuurlijk hebben.

Muziekwereld

Na een studie Docent Muziek aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg besloot ik mijn pad te vervolgen als zanger, pianist en koordirigent. Als nieuwkomer in muziekland vond ik het wel verstandig om ook een extra baan te nemen buiten de muziekbranche. Een beetje zekerheid is toch wel lekker. Zo zat ik een paar dagen per week op kantoor in de wereld van de zorgverzekeringen. Daarnaast spendeerde ik mijn tijd als muzikant op het podium, achter een piano tijdens een koorrepetitie, schrijven van arrangementen of sleutelen aan websites voor mijn bands en eigen muzikale onderneming. Lees ik hier nu al een affiniteit met IT? Misschien wel.

Build IT up

Het “echte” IT werk begon in mijn kantoorbaan bij de zorgverzekeraar. Waar ik begon als klantenadviseur groeide ik al snel door naar procesondersteuner kwaliteit. Daar hield ik me met name bezig met het monitoren van de kwaliteit van de verschillende vormen van klantcontact. Denk hierbij aan telefonisch klantcontact en ook contact via e-mail. Een vraag over je zorgverzekering moet natuurlijk wel goed beantwoord worden. Als mijn collega’s en ik opmerkten dat bepaalde onderwerpen lastig waren om uit te leggen of bepaalde scenario’s deden zich herhaaldelijk voor, dan ontwikkelden wij daar trainingen voor. Uiteraard hielden wij onze bevindingen goed bij. Om zowel de klantenadviseurs als het management te laten zien waar we kwalitatief stonden, mocht ik ‘iets’ gaan bouwen.

Slapeloze nachten

Excel was hierin mijn comfortzone. Formules schrijven, combinaties van formules vinden om tot de juiste oplossing te komen, tabellen maken en puzzelen om tot de juiste data te komen vond ik toen al ontzettend leuk. Daarnaast wilde mijn creatieve brein ook iets met de weergave doen. Als het werkt en het ziet er ook nog eens leuk uit, dan word ik daar helemaal enthousiast van. Wist je dat je binnen Excel met zogeheten macro’s kunt werken? Hiermee kun je herhaaldelijke taken automatiseren. Je neemt op wat je doet en achter de schermen rolt er een code uit. Dit gaat in Excel met Visual Basic (VBA). Met behulp van Google ben ik mezelf wegwijs gaan maken in het programmeren met VBA. Na heel wat uren knutselen, te veel code schrijven om er vervolgens achter te komen dat het ook met een paar regels gedaan kon worden, veel uitproberen en slapeloze nachten hebben omdat net die ene code niet doet wat ik wil dat die doet, had ik datgene gemaakt wat mijn team en mijn afdeling nodig hadden. Ik liet een Excel bestand een nieuw bestand aanmaken en alle gegevens invoeren die nodig waren voor het monitoren van de kwaliteit. Het waren die slapeloze nachten waard. Mijn product was daar en dat heeft me heel veel energie gegeven. Toen besefte ik dat IT zomaar eens een tweede passie van mij kon zijn.

IT is niet alleen Excel

Niet alleen binnen mijn team, maar ook binnen de organisatie stond ik bekend als de Excel goeroe. Meerdere documenten ben ik gaan automatiseren. Dit bleef bij mijn collega’s niet onopgemerkt. “Chiel, jij moet de IT in, dat is echt iets voor jou.”, kreeg ik dan te horen. Dat begon dus allemaal min of meer door Excel. Nu weet ik wel beter. De IT-wereld is groot en bestaat gelukkig niet alleen uit Excel. En hoe zit het nu met muziek dan? Hoor ik je denken.

Zingen en piano spelen doe ik nog steeds. Toch heb ik, na een aantal jaar als fulltime zelfstandig ondernemer in muziekland en een heuse pandemie, besloten om het roer om te gooien. Tijd om die tweede passie te herontdekken. Tijd om weer iets nieuws te leren en daar mijn werk van te maken. Nou collega’s, het is gelukt. Ik zit in de IT!

Wil jij ook de IT in? Bekijk dan het IT traineeship van Calco!