Homepage Blogs Van een culturele achtergrond naar de financiële sector

Van een culturele achtergrond naar de financiële sector

Renee Pothof
|
4 minuten
Met een Bachelor Kunsten, Cultuur en Media en een master Cultural Economics and Entrepreneurship op zak was het voor mij een logische keuze om in de culturele sector te gaan werken. Maar dan bij voorkeur wel in een functie gerelateerd aan financiën – de wisselwerking tussen het creatieve product aan de ene kant, en het financiële en organisatorische gedeelte hiervan aan de andere kant heb ik altijd erg interessant gevonden.

Het bleek niet alleen een logische keuze, maar ook de goede keuze. Met veel plezier heb ik na mijn studies de financiële administratie verzorgd, maar ook evenementen georganiseerd en me met marketing beziggehouden. Tóch heb ik na drie jaar mijn carrière omgegooid en de switch naar finance gemaakt. Waarom? Dat zal ik uitleggen.

Interesse in finance

Zoals gezegd lag mijn interesse altijd al bij cultuur en bij management/financiën, bij voorkeur alles gecombineerd. Tijdens mijn middelbare school vond ik Economie en M&O al leuk (voor zover je tijdens je schooltijd vakken echt leuk vindt 😉) en ook tijdens mijn studie vond ik vakken als Arts Management, Cultural Management en Economics of the Performing Arts het meest boeiend. Niet voor niets koos ik er in mijn vrije ruimte voor om vakken te volgen bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde. Zo heb ik onder andere Management Accounting, Accounting for Management Control, Strategic Management en Economics for International Business gevolgd en afgerond. Niet alleen was dit een goede basis voor mijn master, ook leek het mij een goede basis voor het werk dat ik wilde doen en uiteindelijk ook heb gedaan. Ik verzorgde de financiële administratie, werkte mee aan het produceren van evenementen, hield me bezig met marketing en deed verschillende dingen voor het muzieklabel. Van alles en nog wat dus, heel afwisselend en er kwam steeds iets nieuws bij.

Trigger om te switchen

En toch besloot ik om de switch naar finance te maken na zo’n drie jaar te hebben gewerkt. In die drie jaar had ik al veel geleerd, mezelf ontwikkeld en veel verschillende projecten en taken opgepakt. Vooral leuke werkzaamheden in een nog leuker team. Ondanks dit, voelde ik ongeveer een jaar geleden dat het tijd was voor wat anders.

Als ik hier een trigger voor moet aanwijzen, dan zou dat corona en de bijbehorende maatregelen zijn. Ook heeft meegespeeld dat ik inhoudelijk steeds meer verdieping en uitdaging begon te missen. Ik werkte met veel plezier bij mijn vorige werkgever: het team was leuk, het werk was leuk, maar toch begon het voor mij op een gegeven moment een beetje eentonig te worden. Zéker toen optredens en evenementen afgelast werden door corona, wat een grote weerslag had op onze werkzaamheden. Hoewel dit (zeker aan het begin) natuurlijk extra administratie opleverde en we verschillende nieuwe projecten hebben aangepakt, bleef bij mij het gevoel knagen dat ik iets miste.

Na lang wikken en wegen, hakte ik de knoop door toen ik Calco’s Finance traineeship voorbij zag komen. Dit was voor mij hét moment en dé manier om wel die uitdaging terug te vinden en om in de financiële sector terecht te komen. Natuurlijk, ik had tijdens mijn studie verschillende economische en bedrijfskundige vakken gevolgd, maar dat was al even geleden. En daarnaast: de afgelopen drie jaar had ik daar niet veel mee gedaan. Voor mij was het tijd om mijn carrière te verfrissen en uit te gaan zoeken of de financiële wereld bij mijn verwachtingen aansloot.

Was het spannend?

Ja, natuurlijk was het spannend om de switch te maken. Je komt (zeker in mijn geval) in een heel andere wereld terecht. Je werkt ineens fulltime en niet meer in de culturele sector, maar echt in het bedrijfsleven. Maar echt druk maakte ik me niet: het zou wel loslopen. Met een beetje aanpassingsvermogen, genoeg doorzettingsvermogen en flink wat leergierigheid wist ik zeker dat het goed zou komen. De opleidingsperiode was leuk en gezellig, maar hier en daar natuurlijk ook aanpoten. Toch kreeg ik er energie van – ondanks de veertig uur werken en de anderhalf uur reistijd, wat ik niet gewend was.

En nu

En nu heb ik mijn plek gevonden. Na zo’n drie maanden kwam voor mij de inzet, op de Finance & Risk afdeling van Rabobank. Weliswaar was ik de eerste Calco’er op de afdeling, maar zeker niet binnen de hele bank. Door verhalen van andere Calco trainees bij Rabobank, wist ik een beetje wat ik kon verwachten. En nu, ruim een halfjaar later, begin ik steeds meer op mijn plek te zitten. In het begin was het zoeken en veel meekijken, inmiddels is het steeds meer zelf doen en zelf dingen oppakken. Ik merk dat ik nog steeds dingen blijf leren, maar ik merk ook dat ik steeds sneller dingen begrijp en dat ik er elke week weer iets meer inkom. Die uitdaging waar ik naar op zoek was heb ik in ieder geval gevonden!

Zit jij ook te twijfelen om een switch te maken? Ik vertel je graag meer over mijn ervaringen en/of beantwoord de eventuele vragen die je waarschijnlijk wel zult hebben. Stuur me vooral een berichtje via LinkedIn!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!