Homepage Blogs Van het menselijk brein naar een computerbrein

Van het menselijk brein naar een computerbrein

Florien Mulder
|
2 minuten
Toen ik twee jaar geleden aan mensen vertelde dat ik de overstap naar IT wilde maken, dachten ze dat ik hen voor de gek hield. “Jij in de IT?” Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik hierop ben gekomen. Ik heb Toegepaste Psychologie gestudeerd en heb na het afronden van mijn studie direct de overstap gemaakt naar de IT. Wanneer is nou het juiste moment om de switch te maken en je hart achterna te gaan? Eén vraag is hierbij het allerbelangrijkste en dat is: “Waar word ik gelukkig van?”

Jong geleerd is oud gedaan


Op jonge leeftijd hielp ik mens en al met hun computerproblemen. Ik vond het leuk om tot in detail uit te zoeken waar het probleem zat en hoe ik dit zo effectief mogelijk kon oplossen. Als ik de fout niet zo 1, 2, 3 kon vinden, bleef ik net zolang zoeken totdat ik wist hoe ik het probleem kon verhelpen. Waar andere mensen het al lang opgegeven zouden hebben, bleef ik zoeken. Deze nieuwsgierigheid is in de loop der jaren altijd gebleven.


Van Toegepaste Psychologie naar de IT


Na het afronden van de havo had ik een weloverwogen keus gemaakt om Toegepaste Psychologie te studeren. De beweegredenen en het gedrag van de mens sprak mij enorm aan. Zodoende begon ik met mijn vierjarige opleiding. Gaandeweg mijn studie merkte ik dat ik de stof onwijs interessant vond, maar ik miste de uitdaging. Ik zei zelf altijd: “Ik wil iets kunnen waar andere mensen niks van begrijpen”. Mensen kunnen dan denken aan een beroep als arts of architect, maar ik dacht aan IT.

Het is nogal een switch, want ik heb mijn kennis over het menselijk brein ingeruild voor een computerbrein. Spoileralert: het menselijk brein is een stuk ingewikkelder dan het computerbrein. Een computer luistert namelijk precies naar wat je doet terwijl mensen dat niet altijd doen.


Psychologie in het werkveld


Overal waar je komt, zie je psychologie terug, dus ook binnen het IT-werkveld. Als functioneel applicatiebeheerder ben ik veel in contact met verschillende collega’s van diverse afdelingen. Dit vereist verschillende communicatiestijlen en aanpassingsvermogen. Tijdens mijn studie heb ik verschillende handvatten meegekregen die ik nu in kan zetten in het werkveld. Ideaal!


Kortom, schuif alle vooroordelen weg, doe wat je gelukkig maakt en durf de switch te maken! Calco helpt je om de eerste stap te zetten binnen je IT-carrière. Durf jij de switch te maken?

Wil je meer weten over mijn ervaringen of heb je een andere vraag? Stuur me gerust een berichtje via LinkedIn!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!