Homepage Blogs Wat is een traineeship eigenlijk?

Wat is een traineeship eigenlijk?

Calco
|
3 minuten
Bij Calco bieden wij verschillende traineeships aan. Maar wat is een traineeship eigenlijk en wat houdt het precies in? In deze blog vertellen we je er alles over. Scroll snel verder.

Elke maand starten bij Calco tientallen young professionals met een traineeship. Een traineeship is een zorgvuldig opgebouwd leer- en ontwikkelprogramma waarmee pas afgestudeerden en mensen met een aantal jaar werkervaring opgeleid worden in een specifiek vakgebied.

Het traineeship start met een kort en intensief intern opleidingsprogramma op het gebied van hard- en stoft skills. Je start als trainee met een groep anderen in een klas. Elke trainee heeft de drive om te leren en te groeien in diens nieuwe vakgebied. De energie binnen een klas is altijd enorm positief. Door het gezamenlijke doel en de wil ervoor te gaan, wordt een klas daarom ook erg hecht.

Trainees hebben vaak verschillende studierichtingen gevolgd, nog geen of juist al een aantal jaar werkervaring en allemaal hun eigen redenen om een switch te willen maken naar de IT. Bijvoorbeeld omdat zij hun analytische skills meer willen inzetten, het stukje ‘IT’ tijdens hun opleiding eigenlijk het allerleukste vonden, in hun werk met IT in aanraking kwamen maar niet de kans kregen de overstap te maken door een gebrek aan ervaring of omdat zij bijvoorbeeld IT cursussen volgen in hun vrije tijd zonder dat zij daar in hun werk iets mee kunnen.

Tijdens de interne opleidingsperiode worden verschillende certificaten behaald: goed voor op het cv! De eerste twee maanden afgerond? Dan volgt het matchingsproces. Er wordt gekeken naar de wensen van de trainee, diens skills en potentie en de culturele fit met verschillende opdrachtgevers. Op basis daarvan wordt de meest passende opdracht gezocht. Is de match gemaakt? Dan gaan trainees op inzet.

De inzetperiode duurt twee jaar en vindt plaats bij een top 200 bedrijf van Nederland. Daar doen zij praktijkervaring op, op een IT-afdeling onder begeleiding van een persoonlijke coach vanuit Calco. Er wordt een ontwikkelplan gemaakt en gekeken naar de ambities van een trainee. Op basis hiervan krijgen zij tijdens hun werk de mogelijkheid extra cursussen te volgen. Die cursussen kunnen op maat zijn, maar ook klassikaal met de eigen klas. Trainees blijven dus veel contact houden met elkaar.

Let wel: een traineeship is net als een gewone baan. Geen stage. Trainees krijgen meteen salaris, een vast contract en groeien razendsnel in hun kunnen zodat ze na twee jaar volwaardig IT-professional zijn en eigenlijk overal aan de slag kunnen. De meeste trainees blijven echter nog een aantal jaar werken bij de organisatie waar zij hun traineeship hebben gevolgd en groeien daar intern door.

Calco heeft grote opdrachtgevers in veel branches, denk aan banken- en verzekeraars, maar ook aan bedrijven als KLM, PostNL, Ahold, Bol.com en Heineken. Ontzettend mooie organisaties om werkervaring op te doen!

Meer weten over de mogelijkheden die een traineeship biedt? Neem gerust contact op met werken@calco.nl of schrijf je in voor een webinar. We ontmoeten je graag!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!