Homepage Blogs Wat is er nog over van de typische IT-nerd?

Wat is er nog over van de typische IT-nerd?

Robin van Doorn
|
3 minuten
Want we kennen allemaal het beeld van de stereotype nerd, die werkzaam is in de IT. En als ik mijn familie en vrienden mag geloven, is de IT-sector ook vandaag de dag nog overbevolkt met typische IT-nerds. Zo kreeg ik vanuit mijn omgeving vragen als:“Ennuh, lijkt het je dan wel leuk om met al die nerds te werken?”

Misschien heb je het zelf ook al eens gehoord als je overweegt om in de IT te gaan werken: een doembeeld dat wordt geschetst door vrienden en familie van antisociale, witte jongens met een bèta achtergrond die geen ‘buitenstaanders’ in hun hoekje willen hebben. En misschien was dat beeld twintig of dertig jaar geleden ook wel terecht, maar hoe zit dat nu, anno 2022?

Tijd voor een nieuw stereotype?

Hoewel veel mensen het stereotype van de antisociale nerd in de IT kennen, zeker als het gaat om developers, is dit beeld op veel plekken al lang achterhaald. Goede communicatieve vaardigheden en een sociale persoonlijkheid worden erg gewaardeerd en ook voor developers zijn dit belangrijke kwaliteiten – misschien zelfs belangrijker dan technische vaardigheden. Een team vol met sociale, gezellige collega’s die het leuk vinden om met elkaar samen te werken zullen altijd beter presteren dan mensen die geen zin hebben hun collega's ergens bij te betrekken – ongeacht of die laatste groep betere technische vaardigheden heeft. Werkgevers weten dit maar al te goed en hechten veel waarde aan de “soft skills” van hun werknemers. De “antisociale nerd” wordt daarom dus steeds meer uitzondering dan de regel. Misschien is het tijd voor een nieuw stereotype? Dat van de super sociale IT topper misschien?

Hoe zit het met de vrouwelijke IT nerds?

Het beeld dat je als vrouw binnen de IT eenzaam in een zee van mannen ronddrijft bestaat ook. Hoe zit het daarmee? Ook dat valt gelukkig reuze mee. Hoewel de teams om mij heen nog steeds voor het merendeel uit mannen bestaan, zitten er vrouwen in vrijwel elk team. Bovendien groeit het aantal vrouwen per team steeds meer. Daarnaast worden vrouwen in deze developerteams hartelijk ontvangen – developers zelf willen immers ook weleens over iets anders praten dan de nieuwste games, Starwars of Dungeons & Dragons (grapje, want het valt wel mee met de hoeveelheid stereotype nerds, weet je nog). Leuk juist, een mix tussen vrouw en man! Gelukkig vertaalt dit sentiment zich ook naar andere vlakken, zoals etniciteit en geaardheid. Men wordt zich steeds meer bewust dat een divers team ook zorgt voor een bredere skillset en een genuanceerder perspectief op problemen op de werkvloer.

Dus, wat is er nog over van het idee dat je als IT’er tussen de standard nerds terecht komt?

Hoewel je waarschijnlijk plenty jongens in khaki broek en t-shirt met de tekst “Have you tried turning it off and on again?” zal zien rondlopen, is het overgrote gedeelte van IT’ers sociaal en tolerant. Je ziet steeds meer diversiteit op de werkvloer en mensen die niet aan het stereotype “nerd” voldoen, worden net zo omarmd als diegenen die wel in dat straatje passen. Als je dus een carrière in de IT overweegt, maar je zo je twijfels hebt omdat je niet in het stereotype plaatje “nerd” valt, is dat nergens voor nodig! Die "IT nerds" zijn zo slecht nog niet! 😉
Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!