Homepage Blogs Wat wordt mijn rol binnen een bedrijfsproces van een top 200 bedrijf?

Wat wordt mijn rol binnen een bedrijfsproces van een top 200 bedrijf?

Maliha Mahmodi
|
3 minuten
Toen ik met mijn inzet in Accounting bij ANWB begon, vond ik het een hele uitdaging om de bedrijfsprocessen goed te snappen. Het was moeilijk te begrijpen wat mijn taken en bijdragen zouden worden.

Hoe werkt dit bij ANWB?

Elke organisatie heeft eigen standaard Accountingprocessen zoals P2P (Purchase to Report), R2R (Record to Report), O2C (Order to Cash). Daarnaast zijn er kleine processen die leiden tot deze grote processen. Voor mijn takenpakket bij ANWB was het begrijpen van P2P(Purchase to Pay) het belangrijkste. P2P is het hele proces van de bestelaanvraag inkoop tot en met het betalen van de factuur. De tussenstappen hiervoor zijn bijvoorbeeld orderbevestiging, PO (Purchase Order) matching en controleren inkoop.

Procesverbetering

Wij hebben dus heel veel te maken met processen binnen Accounting; van grote zoals P2P tot kleine, zoals een journaal boeken. Werken in processen gaan gepaard met een stappenplan. Dit lijkt makkelijk, maar in praktijk is het nog best ingewikkeld om de meest simpele processen gedetailleerd te beschrijven. Het leuke hieraan vind ik dat wanneer je een proces in beeld brengt, je meestal al snel merkt wat er verbetert kan worden. Het woord “verbetering” komt vaak terug op mijn afdeling. We zijn immers altijd bezig om processen te verbeteren op basis van kostenbesparing, efficiëntie en kwaliteit (voor de klant). Overigens kan het soms nog best een uitdaging zijn om bepaalde verbeteringen uit te voeren. Het lastigste is wanneer een of meerdere stappen van een proces worden uitgevoerd door meerdere teams, afdelingen of een partnerbedrijf. Het over en weer communiceren neemt vaak meer tijd in beslag. Desalniettemin kan het gebruiken van de juiste systematici zorgen voor een snelle, positieve verandering.

All you need is somebody to Lean on

Wat mij en mijn team binnen Accounting heel veel geholpen heeft is de methode Lean. Bij Lean gaat het om het zo efficiënt mogelijk werken. Het is een denk- en werkwijze die gefocust is op het continue verbeteren van bedrijfsprocessen. De filosofie is oorspronkelijk uit de Japanse automobielindustrie en bruikbaar gemaakt voor de Nederlandse cultuur in diverse gebieden bijvoorbeeld productie, dienstverlening, en bouw. Binnen mijn afdeling hebben wij veel baat bij deze werkwijze, zowel bij hoofdprocessen (P2P) als bij de kleine processen (routinetaken).

Calco training

Binnen mijn rol is het fijn om kennis te hebben van bedrijfsprocessen. Samen met mijn fieldmanager ben ik gaan kijken welke training relevant zou zijn voor mijn werk. We kwamen uit bij een Lean training (Yellowbelt), waarin ik veel over het Lean concept heb geleerd. In deze ééndaagse training ben ik geïnspireerd om verder te leren en de kennis toe te passen in praktijk. Na de Yellowbelt, koos ik voor de training Greenbelt; ik ben nu bezig met mijn vierdaagse training. Steeds meer leer ik hoe invloedrijk Lean is en ik kan deze methodiek steeds beter toepassen.

Erg fijn dat mijn fieldmanager samen met mij gekeken heeft naar de juiste training. Het blijf zo leuk om te merken dat ik mijzelf ontwikkel!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!