Homepage Blogs Werken als dispatcher

Werken als dispatcher

Tessa Voswijk
|
2 minuten

Dis... Wat?

Toen ik hoorde dat ik aangedragen was voor de rol als Dispatcher dacht ik: oké dat klinkt hip, maar wat is het eigenlijk? Bij de eerste Google search vond ik het volgende: ‘De voornaamste taken van een Dispatcher zijn communiceren, organiseren, coördineren, controleren en superviseren.’ Nog steeds best abstract, maar na wat goede kennismakingsgesprekken kon ik een goed beeld vormen van de functie.

Nu ik inmiddels zelf de rol uitvoer, kan ik je maar al te goed uitleggen wat deze functie precies inhoudt. Als Dispatcher ben je de schakel tussen de business en jouw IT team. Ik denk dat de rol als Dispatcher per team erg kan verschillen en wordt ingevuld naar de behoefte van het team. Zelf werk ik voor een IT team, waarbij er een groot aantal changes en incidenten op ons afkomen, die snel geïmplementeerd of opgelost moeten worden. Als dit niet snel en goed gebeurt, staan hele projecten of soms zelfs hele afdelingen stil. Ik ben dan ‘the-go-to person’ van het team. Best een serieuze taak dus!

Je hoeft maar te bellen


Is er een groot incident in de organisatie waar hulp nodig is van mijn team? Dan word ik gebeld, zodat ik de juiste personen bij elkaar kan zetten om dit incident zo snel mogelijk op te lossen. Heeft de business een vraag voor ons team? Dan probeer ik de meeste vragen al af te vangen en de aanvragers anders door te verwijzen naar één van mijn naaste collega’s.

De schakel tussen de IT en de business


Naast dat ik het centrale aanspreekpunt ben, beoordeel ik binnenkomende aanvragen op kwaliteit en urgentie van uitvoering door ons team. Mist er nog allerlei informatie om het probleem op te lossen? Dan schakel ik met de business om te kijken welke informatie nog opgehaald moet worden.

Ook ben ik degene die zich focust op hoe we kunnen blijven verbeteren als team. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van het teamgevoel of het aanbrengen van veranderingen in processen. Zo vraag ik actief feedback uit bij de business en initieer verbeteringen op basis van de bevindingen. Eigenlijk zorg je er als Dispatcher dus voor dat de engineers zich zo goed mogelijk kunnen focussen op het inhoudelijke werk en jij de communicatie met de business en procesoptimalisatie op je neemt.

Tobjob


Ik vind het leuk om met veel verschillende partijen in de gehele organisatie in contact te staan en zo van veel zaken wat mee te krijgen. Deze functie is ook erg goed voor je zichtbaarheid binnen de organisatie; ik spreek managers van verschillende afdelingen! Daarnaast voelt mijn functie ook belangrijk, aangezien de business meermaals per dag bij mij aanklopt voor hulp bij bijvoorbeeld een migratie van een belangrijke applicatie of een groot incident dat à-la-minute opgelost moet worden. Dat is toch gaaf!?

Wil jij meer weten over mijn functie? Je mag mij natuurlijk altijd een berichtje sturen op LinkedIn!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!