Homepage Blogs Werken bij een bank saai? Helemaal niet!

Werken bij een bank saai? Helemaal niet!

Renee Pothof
|
4 minuten
Veel van mijn Calcollega’s zijn, net als ik, bij een bank ingezet. Dit is niet voor niets: binnen de financiële sector zijn er veel mogelijkheden, bij een grote bank zijn er veel verschillende afdelingen en is er meer dan genoeg ruimte om jezelf te ontwikkelen. Toch merk ik om mij heen dat banken (nog steeds) een stoffig imago hebben.

Joggingbroeken en crop tops?

Toegegeven, ik wist ook niet helemaal wat ik kon verwachten. Geen joggingbroeken en crop tops uiteraard, maar misschien wel veel pakken, knielange rokken en hoge hakken, gedragen door mannen en vrouwen van middelbare leeftijd of hoger, met grijzend haar, die de hele dag serieus op hun computer aan het werk zijn. Types die met niemand een praatje maken (tenzij tijdens een belangrijke meeting) en om vijf uur weer in de trein of auto stappen om zich thuis op te laden voor hetzelfde riedeltje de volgende dag. Oké, misschien overdreven, maar je snapt m’n punt.

In de financiële sector wordt natuurlijk ook serieus gewerkt, maar de mantelpakjes en driedelige kostuums die ik tot nu toe heb gezien zijn op twee handen te tellen. Bovendien is er ook meer dan genoeg ruimte voor lunchafspraken, koffiemomentjes, informatie sessies, teamuitjes en zo maar door. Als ik op kantoor ben, zou ik de omgeving en de sfeer eerder als gezellig omschrijven dan als saai of stoffig! Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Niet het enige groentje


Zelf ben ik ingezet bij het Finance & Risk Center, onderdeel van CFO binnen de Rabobank. Een ontzettend grote afdeling, waar dus ook maandelijks veel nieuwe mensen binnenstromen. Soms direct uit de collegebanken, soms vanaf een andere afdeling en soms vanuit andere bedrijven. CFO organiseert meerdere keren per jaar een sessie om andere ‘new joiners’ te leren kennen. In mijn geval was dit voor het eerst sinds een lange tijd thuiswerken deels op kantoor, wat het extra leuk maakte. ’s Ochtends via Teams kreeg ik veel informatie over CFO van onder andere de CFO (pun intended), ’s middags werden we opgesplitst in groepjes en hadden we een lunch met iemand van het MT en we sloten de dag af met een borrel en pubquiz op kantoor. Een goed moment om je gezicht te laten zien en collega’s te leren kennen!

Young Reporting & Jong Rabo


De Rabobank heeft met Jong Rabo een groot netwerk voor jonge medewerkers binnen de Rabobank. De commissies van Jong Rabo organiseren sportieve en sociale activiteiten, maar ook bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken en netwerkbijeenkomsten. Binnen de afdeling Reporting bij de Rabobank is niet lang geleden Young Reporting opgezet, een soortgelijke netwerkgroep met de focus op jonge medewerkers binnen Reporting. Ik ben al een keer met een groep wezen bowlen en heb een door Young Reporting georganiseerde Power BI-workshop gevolgd. Handig voor mijn eigen werkzaamheden en goed voor je netwerk, maar ook gewoon gezellig!

Nieuwe uitdagingen, ontwikkelingsmogelijkheden en inspiratie


Ook voor je ontwikkelingsmogelijkheden is het goed om je gezicht te laten zien bij events zoals ‘Getting to know CFO’ en andere informatiesessies en activiteiten van bijvoorbeeld Young Rabo of Young Reporting. Zo leren mensen jou kennen, maar krijg jij ook een beter idee wat er verder speelt en mogelijk is binnen het bedrijf. Want het is geen ramp als je na een paar jaar al toe bent aan een nieuwe uitdaging. Sterker nog: dit wordt actief gestimuleerd door de Rabobank en ongetwijfeld ook door andere bedrijven in de financiële sector. Zo worden er bijvoorbeeld hele informatiesessies gewijd aan het vormgeven van je carrière en kun je veel workshops volgen en informatie vinden over persoonlijke ontwikkeling. Ook dit zorgt ervoor dat de bank niet saai is: door alle mogelijkheden die geboden worden, is de kans groot dat je op de goede plek bent beland (en anders wordt er met je meegedacht over een plek die beter bij je past). Ook ontmoet je veel nieuwe mensen en krijg je van de omgeving en je collega's veel inspiratie en creativiteit mee.

Conclusie: mogelijkheden te over


Kortom: werken bij een bank saai? Helemaal niet! Mogelijkheden te over om het leuk te maken en ervoor te zorgen dat het leuk blijft. Ik zit hier de komende tijd in ieder geval goed, net als de vele (Cal)collega’s, intern en extern bij de Rabobank, die er hetzelfde over denken. Mocht je stiekem toch nog bepaalde vooroordelen hebben over het werken bij een bank, of ergens twijfels of vragen over hebben, dan mag je me altijd een berichtje sturen op LinkedIn (Renee Pothof) en dan kunnen we het erover hebben! Ook als de vragen niet direct aan dit blog gerelateerd zijn uiteraard 😉.

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!