Homepage Blogs Generaties op de werkvloer

Generaties op de werkvloer

Calco
|
3 minuten
In veel bedrijven zijn momenteel maar liefst vier generaties tegelijk actief op de werkvloer. Ondanks dat een 60-plusser en een starter van begin 20 allebei in een Nirvana t-shirt kunnen rondlopen, zijn de verschillen tussen de leeftijdsgroepen enorm. Elke generatie vindt iets van de andere generaties en vaak zijn die meningen negatief. Te oud, te star, te jong, te wispelturig, te lui of te bijdehand.

Om goed samen te werken en elkaar te begrijpen op de werkvloer, is het van belang dat generaties elkaar beter leren doorgronden, elkaars sterktes benutten en de verschillen respecteren.

Maar hoe ga je hier als organisatie mee om?

Een situatieschets (let op: niet zonder vooroordelen en aannames)
Misschien heb je het weleens meegemaakt: vanuit het hogere management wordt een beslissing genomen die een fundamentele impact heeft op de werkwijze binnen een afdeling. Tijdens een teammeeting worden de wijzigingen uitvoerig door de afdelingsmanager uit de doeken gedaan. Ervan uitgaande dat er op die afdeling professionals vanuit verschillende generaties werken, zou zich met een beetje fantasie het volgende af kunnen spelen in de hoofden van de verschillende generaties:


Babyboomer (1945-1960)


‘Zit nu al zo lang bij het bedrijf en door de jaren heen ben ik het niet met alles mee eens geweest, maar overall hebben ze het beste met het bedrijf en met mij voor. Laten we vooral de rust bewaren. Heb nu al zoveel wijzigingen meegemaakt en het kwam uiteindelijk altijd goed. Ik hoop hier tot mijn pensioen te blijven zitten.’


Generatie X (1961-1980):


‘Ik laat het verhaal even bezinken en wil de voors- en tegens eerst zorgvuldig afwegen en even met wat mensen van gedachten wisselen om een volledig beeld te krijgen voordat ik met mijn feedback kom. Daarnaast, we hebben weleens vaker met dit bijltje gehakt. Toen zijn we er ook prima uitgekomen met elkaar. Ze hebben ook wel even iets anders aan hun hoofd dan meteen mijn mening te horen.’


Millennials (1981-1995):


‘Eigenlijk ben ik het niet eens met de beslissingen die worden gemaakt binnen de organisatie. Ik wil sowieso graag meer meedenken en kijken naar hoe we dingen zo efficiënt mogelijk kunnen maken. Hiermee hoop ik mijzelf meer te ontwikkelen want ik wil graag groeien! Ook vind ik die 9-tot-5-dagen erg ouderwets. Met flexibele werktijden krijg ik veel meer werk gedaan omdat ik werk op het moment dat ik productief ben.’


Gen Z (1996-2010):


‘Jeetje heftig zeg! Ik ben net afgestudeerd en wist niet dat het in de praktijk zo zou gaan. Ik denk dat ik na deze sessie even ga zitten met wat mensen waar ik een goede band mee heb en die een mix aan werkervaring hebben om te proberen hier een goede oplossing voor te verzinnen. Wellicht kunnen we door buiten de box te denken een toffe innovatie neerzetten die de impact van de veranderingen kleiner maakt. Ben hartstikke blij met mijn baan en wil graag meedenken om het bedrijf van binnenuit te verbeteren.’


Teamdiversiteit


Aan de teammanager de schone taak om met al deze zienswijzen om te gaan, iedereen geëngageerd te houden en er een goed werkend team van te maken. En toegegeven, het rekening houden met de belangen en gedachtegangen van de verschillende generaties is niet altijd makkelijk. Maar naast eventuele frictie, brengt diversiteit in leeftijdsopbouw ook veel goeds mee. Generaties leren van elkaar en kunnen elkaar aanvullen. Babyboomers hebben een rugzak vol ervaring, generatie X zorgt voor een pragmatische aanpak, de Millennials gaan op zoek naar de ware betekenis en gen Z’ers zorgen voor de flexibiliteit en de ondernemersdrive.

Ons advies: kijk en luister naar de belangen van elke generatie binnen jouw afdeling om samen de beste versie van jullie team te worden. Heb je hier hulp bij nodig of kan jouw organisatie meer leeftijdsdiversiteit op de werkvloer gebruiken? Calco kan jouw organisatie professionals bieden op junior, medior en senior niveau. We helpen je graag met een mooie samenstelling van jouw team. Neem contact op via dit formulier.

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!