Homepage Blogs Interview met opdrachtgever PostNL

Interview met opdrachtgever PostNL

Calco & Ernst Visscher
|
5 minuten

Geïnterviewde:

Interview met Ernst Visscher, Manager Digital Products bij PostNL, waarin hij zijn ervaringen deelt over de samenwerking met Calco.

Hoe zijn jullie bij Calco terechtgekomen?


“In eerste instantie heb ik de Calco trainees overgenomen vanuit een andere IT afdeling binnen PostNL, het eerste contact met Calco is dus niet via mij gegaan. Nadat deze Calco trainees bij mij op de afdeling kwamen, heb ik later nog meer Calco trainees aangenomen.”


Wat heeft ervoor gezorgd dat jullie graag een samenwerking met ons aangingen? 


“Regelmatig hebben we met complexe integratie vraagstukken te maken vanuit onze klanten. Hier heb je iemand voor nodig die intelligent is, zich snel de materie eigen kan maken en de rest van het team kan ondersteunen. Het is voor mij heel belangrijk dat er in deze groep goede mensen zitten met kennis die op den duur ook willen blijven zitten.
Later heb ik nog een Calco trainee aangenomen omdat we vorig jaar een heel druk jaar hadden. Er mocht wel wat power bij. Ik wilde graag de kwaliteit van het team vergroten en de rest van het team wat meer lucht te geven. Het is fijn om binnen het team een basis te hebben van Calco’ers die je snel dingen uit handen kunnen nemen. Ik hoef me niet zo druk te maken om hen.

De Calco’ers zitten meer op de complexere vraagstukken. Dat zijn met name grote klanten met veel volumes. Aan de vragen die zij stellen zit altijd een IT component verbonden. En dan is het de vraag hoe die component geïntegreerd kan worden. De Calco trainees zorgen dan dat de integratie een succes wordt. Voorheen waren we natuurlijk bovenal een logistiek bedrijf, maar je ziet dat de IT integratie steeds belangrijker wordt.”


Deze Calco’ers hebben een tijdje de taken van de manager overgenomen. Zou je dat kunnen toelichten?


“We hadden toen te maken met een enorme toename in klantvragen, wat best wel een uitdaging was voor het team. Onverwacht hebben we de manager een aantal maanden moeten missen en die maanden moesten overbrugd worden. In het kader van de verdere ontwikkeling van de Calco trainees hebben wij hen gevraagd een gedeelte van de taken van de manager over te nemen.
De één is heel sterk in het schakelen tussen business en IT, daar zijn onze Accountmanagers enorm blij mee. De ander heeft in die periode heel erg het team op zich genomen door bijvoorbeeld veel persoonlijke aandacht gegeven. Leuk om te zien dat iedereen zo zijn eigen skills heeft.”


Als je terugkijkt op die periode, hoe vind je dat ze het hebben gedaan?


“Het is zeker spannend geweest en zeker voor de vaste IT support. Het was een beetje trial & error, maar het ging heel goed. De één meer op de menselijke kant en de ander meer op de inhoudelijke kant.”


Nu is de manager weer terug. Hebben de trainees nog steeds leidinggevende taken op zich of is het allemaal weer zoals het was?


“In principe is het weer zoals het was, alleen is het de bedoeling dat de trainees zich naast klantintegraties ook richten op het optimaliseren en verbeteren van de IT support functie in zijn geheel en speciale trajecten oppakken, zoals een klantmigratie. Bij een 220 jaar oud bedrijf als PostNL zijn er altijd systemen en klantapplicaties die ‘verouderd’ zijn (legacy). Zo heeft één trainee bovenop een applicatie gezeten die niet meer aan de veiligheidsnormen voldeed.”


Ben je blij met de samenwerking met Calco?


“De IT kennis pakken de trainees altijd snel op, ongeacht hun uiteenlopende studieachtergronden. Ik vind de diversiteit die Calco aanlevert leuk. De ene trainee heeft een medische studie afgerond en de andere heeft weer Geschiedenis gestudeerd. Wat betreft het maken van afspraken en de processen eromheen gaat het eigenlijk heel soepel. Onze inkoopafdeling doet daar het meeste voor, ik controleer elke maand de uren. Ook de samenwerking met Bob (Accountmanager) vind ik heel fijn. Af en toe bellen we elkaar, soms om zaken te bespreken en soms om gezellig bij te kletsen.”


Wat zie je echt als voordeel van werken met Calco en met onze trainees specifiek?


“Wat me opvalt is dat de mensen die ik ken van Calco, eigenlijk allemaal wel op cruciale rollen zitten. Eén doet hele belangrijke support voor grote klanten, waar onze Accountmanagers heel blij mee zijn.

Een oud–Calco-er beheert onze back-end services met onder andere de API verbindingen. Als er dingen misgaan, schakel ik eigenlijk alleen met (oud) Calco’ers. Mijn wereld is wel een beetje Calco op dit moment. Ze snappen de materie snel en leveren absoluut een bijdrage aan de organisatie.”


Als je kijkt naar de trainees die er nu zitten en hoe ze dingen oppakken, denk je dat het voor hen mogelijk is om verder te groeien?


“Het contract van één trainee verloopt rond maart/april, maar er ligt al een blauwdruk voor waar deze trainee in kan rollen. En ik zie ook wel potentie in deze trainee. Verder heeft het ook echt met de ambitie van een persoon te maken. Sommige mensen vinden het leuk om te doen wat ze nu doen. Als iemand meer op de inhoud wil blijven zitten en geen stappen hoeft te maken naar een managementfunctie, dan is dat ook prima. Anderen hebben de ambitie om door te groeien naar een bepaalde rol.
Het is natuurlijk ook belangrijk dat je in een omgeving komt waar je wordt geaccepteerd, en dat gebeurt bij ons ook. Iedereen heeft wel z’n gekkigheden en daar is ook ruimte voor gelukkig.”


Wat is de meest succesvolle case van een Calco trainee?


“Een voorbeeld is de kennisbank die opgezet is door een oud-Calco’er. Alle kennis van onze mensen wordt nu vastgelegd, want het is zonde om bepaalde kennis te verliezen wanneer mensen weggaan. Verder hebben we met een Calco-er een grote migratie gedaan waarbij we 3.000 klanten moesten omzetten. Zij was de trekker van dit project en het is haar gelukt om alles binnen de deadline te realiseren. Daarnaast is een andere trainee goed bezig geweest met de integratie van een grote klant. Deze klant heeft een nieuwe stroom volume die nu ook via ons gaat en de trainee heeft daar de finetuning voor gedaan. Hij heeft veel afgestemd met verschillende afdelingen. Zo heeft iedere (oud)-Calco’er wel een bijdrage geleverd. Calco is cruciaal voor ons en met name op het Business – IT stuk.”

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!